ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Aleksandar Bogdanović – korak napred uz „Korak nazad“ (VIDEO)

Jedan od pobednika konkursa „Tvoja pesma“, koji su raspisali produkcijska kuća Mascom i Tin Drum je i Čajetinac, Aleksandar Bogdanović Ćufi. Numera koju je uradio zajedno sa još jednim Čajetincem, Nikolom Nikićem, pod nazivom „Korak nazad„, jedna je od pesama koje su se pokazale najboljim na ovom konkursu.

-Sasvim slučajno sam saznao za konkurs „Tvoja pesma“, a imao sam već gotov demo snimak. Nikić i ja smo radili tu pesmu, ja sam uradio muziku i tekst, a mi zajedno sviramo i imamo neke projekte. Poslao sam demo ne očekujući ništa i prilično sam se iznenadio kada su me zvali posle nekih mesec dana. Nagrada je bila snimanje u studiju „Berar“ u novom Sadu i veoma sam zadovoljan svime. Inače sam ja retko zadovoljan, zato i retko objavljujem pesme (smeh). Pesma je poslata radio stanicama, nadam se da će uskoro ići i na Radio Beogradu 202, ako im se dopadne. Naravno, pesma je postavljena i na platforme poput Spotify, Deezer itd. Priča je ozbiljnija, s obzirom da je Mascom ozbiljna kuća. Za sada s njima imam samo usmeni dogovor o saradnji, što mi mnogo znači, a videćemo za dalje – kaže Bogdanović.

Već neko vreme Bogdanović sa nekolicinom saradnika u Novom Sadu, gde inače živi i radi, ima sastav „Zvezde grandža“, koji svira pre svega obrade pesama američkih grandž bendova. Iako će se i u budućnosti baviti obradama, ističe da će prioritet svakako biti autorske stvari.

-Definitivno ću više na tome insistirati. Sada imamo ekipu koja želi da radi na autorskim stvarima, a teško je bilo naći ljude koji to žele i koji nisu previše opterećeni novcem. Obrade će biti svakako tu zarad prostora na svirkama, ne mogu čitav nastup svirati jednu pesmu (smeh). Inače, pesmu „Korak nazad“ sam pravio već nekoliko godina. Imam ja još materijala, a prijatelji koji ga čuli kažu da u tekstovima imam previše reči. Tako da sam malo rešio da svedem tekst na drugu meru i da kroz tri akorda razvijem više melodija na istu temu. Solaže su takođe svedene, ali imaju svoje mesto u pesmi. I Nikola i ja smo zadovoljni aranžmanom, ambijent je onaj kakav smo hteli da postignemo. Mada nam nije bilo lako da je snimimo, iako je pesma u suštini jednostavna. Zamišljena je kao power balada, volim te pesme u kojima „raste“ kompozicija i koje su u svakom sledećem baru drugačije.

Nova pesma objavljena je posle nekoliko godina u odnosu na prethodne, „Boja snova“ i „Sam„.

-Prošlo je mnogo vremena od prethodne pesme, a iskreno nisam ni bio nešto zadovoljan kako je to zvučalo. Zato sam gledao da napredujem kao autor i mislim da sam uspeo u tome i da je vreme da se apsolutno posvetim autorskom radu. Želim da pre svega ja budem zadovoljan onim što radim, zato sam čekao ovoliko dugo sa objavljivanjem nove pesme. Drugačije je ipak kada pišeš nešto sa 15 godina, a drugačije sa 30.

Kao veliki ljubitelj grandž muzike, Bogdanović ne beži od uticaja koji su na njega ostvarili Edi Veder i Kris Kornel. Međutim, trudi se da to ne pređe granicu i stvori opasnost od pukog kopiranja idola.

–Oni su itekako prisutni u mom radu, pogotovo kao pevači. Podsvest tu svakako radi, ali težim tome da budem svoj. I za ovu pesmu mi ljudi daju različite komentare – nekome liči na Peal Jam, nekome je kao Sergej Ćetković, nekome kao Nikola Vranjković, nekome kao Red Hot Chili Peppers. To mi je jako zanimljivo i prija, naravno.

Gitarske deonice u pesmi podelili su on i Nikola Nikić. Iako je više puta bio u prilici da nastupa uporedno svirajući (akustičnu) gitaru i pevajući, smatra da će to prilikom narednih živih nastupa biti drugačije.

-Biće drugačije, svakako, pogotovo jer ja nisam baš navikao da sviram električnu gitaru. Sve solaže u pesmi su moje, jer sam ih ja i komponovao. Ja nisam tehnički dobar kao Nikola, tako da imaju malo „prljaviju“ notu, on bi ih odsvirao tehnički savršeno. Kada budemo svirali uživo, imaćemo još jednog gitaristu, tako da ćemo to verovatno podeliti.

Spot za pesmu Ćufi je montirao sam, a kadrovi su pretežno snimljeni u okolini njegove vikendice u Mušvetama. Samim tim, u njemu su na neki način objedinjene i druge vrste umetnosti koje su od malih nogu prisutne u Ćufijevom životu, pre svega slikarstvo i poezija.

-Pesma je već bila napisana kada sam u vikendici dobio ideju o kadrovima koje bih koristio u spotu. Uvek tu ima zanimljivih detalja, jer je otac tu dugo organizovao likovnu koloniju, a i sestra je slikar. Važno mi je bilo pre svega da to daje određeni vizuelni doživljaj uz pesmu. Poezija me prilično inspiriše. Volim je, ali je se i na neki način plašim. Ja ipak volim malo slobodniji izraz, ali ne skroz direktan. Nisam mnogo razmišljao o uticaju koji su druge vrste umetnosti imale na mene, ali mislim da se kroz sport vidi da sam sve to nekako povezao u celinu.

Ne isključuje mogućnost da, nekada u budućnosti, sakupi materijal i objavi album u fizičkom obliku.

-Voleo bih da radim nešto novo. Jedva čekam da se nastavi sa radom, voleo bih da npr. na dva meseca izbacujem po pesmu. Razmišljam i o albumu, ali za to ipak treba više vremena. Bolje je ovako, korak po korak… Ali napred, ne nazad (smeh).

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Чаробно и живописно златиборско село Семегњево, оаза нетакнуте природе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Граовци Романију и Далмацију заменили српском варошицом у којој остварују животне снове (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржана 44.седница СО Чајетина (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Позив младима да се пријаве на конкурс за упис у Средњу школу унутрашњих послова „Јаков Ненадовић” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Насред пута засађен бели бор, возачи пролазе у чуду: Хит слика из села Заовине на Тари, домишљати мештани поставили необичну „декорацију“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Више од 70 одсто грађана не испуњава критеријуме за пристојан живот

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Зелено-левог фронта: Ера корупције у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због бахатих појединаца све више дивљих депонија у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен конкурс за бесповратна средства за набавку пластеника

ОГЛАСНА ТАБЛА