ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ

Акваријум доприноси бољем физичком и менталном здрављу

Акваријум, односно посматрање становника који у њму живе благотворно делује на физичко здравље и расположење. Посматрање акваријума ослобађа од стреса, умирује, враћа баланс. Такође, сниажава крвни притисак и нормализује број откуцаја срца.

Пуно обавеза, стресан посао, висок крвни притисак, несаница? Ужурбани ритам живота и саобраћајне гужве, нездрава исхрана, проблеми који се међусобно преплићу, изазови напредне технологије – како се изборити и остати у равнотежи физички ментално?

Потребна нам је природа јер она је склад и постојаност. Контакт са природом омогућава нам да будемо више у садашњем тренутку, мање бринемо о свему што може да пође наопако.

Акваријум и брига о његовим становницима може бити баш оно што је доктор прописао. Данас су акваријумске рибе, морске или слатководне треће на листи најпопуларнијух кућних љубимаца у свету. Акваријумом уносимо део природе у дом, а све чешће и у простор за рад. То нам даје осећај да смо део природе и да припадамо нечем много већем од нас самих и онога што видимо кроз прозор.

Бенефити аквариума за децу и породицу

Акваријуми у кући место су окупљања и пружају забаву за читаву породицу. У дечијој спавац́ој соби помоц́и ће деци да лакше заспу. Посматрање акваријума је одлична алтернатива игрању видео игара или гледању телевизије. Разне студије показале су да ова активност смирује децу која пате од хиперактивности и поремећаја пажње.

Акваријуми у кабинетима за биологију у школама уче децу о природи, а брига о рибицама помаже им да науче да буду пажљива и одговорна. У том процесу ученици такође уче да раде заједно, воде евиденцију и друштвено комуницирају. Деца постају самоуверенија и успешнија касније у животу.

Утицај посматрања акваријума на крвни притисак
Студије рађене још у касним 80- тим, показале су да посматрање акваријумске флоре и фауне смањује стрес и снижава крвни притисак. Истраживање, спроведено у Националном морском акваријуму у Плимуту у Енглеској, је пратило крвни притисак, број откуцаја срца и као и субјективни осећај опуштености и доброг расположења 112 учесника. Они су провели 10-так минута посматрајући акваријуме различитих величина и врста. Крвни притисак је значајно опао током првих пет минута код свих група учесника, док су најпозитивније промене у срчаним откуцајима, релаксацији и расположењу пронађени код оних који су гледали у акваријуме са најразноврснијим живим бићима.

Акваријум утиче на смањење стреса и анксиозности
Истраживачи факултета стоматологије и ветеринарске медицине при Универзитету у Пенсилванији, у потрази за начином да смање узнемиреност и стрес пацијената пред хируршки захват, поредили су ефекте које има хипноза и ефекте које има посматрање акваријума, посебно оних у којима живи велики број рибљих врста. Гледање у акваријум се показало немерљиво бољим и, чак и уз помоћ хипнозе, ово искуство није могло бити обогаћено већом смиреношћу од оне која је произилазила из посматрања акваријума. Друга истраживања показала су да је пацијентима потребно мање лекова против болова након што су посматрали рибице у стоматолошкој ординацији. Није чудно да лекарске ординације, стоматолошке клинике, па чак и саветовалишта традиционално држе акваријум у чекаоници.

Деловање акваријума на Алцхајмерову болест
Студије су показале да старије особе, оболеле од Алцхајмерове болести, имају много здравствених бенефита ако проводе време уз акваријуме. Извештај агенције Универзитета Пурдуе из августа 1999. године каже да је проф. Нанци Едвардс, специјалиста здравствене неге, пратила 60 појединаца који су боравили у специјализованим јединицама у три старачка дома у Индиани. Открила је да су пацијенти, који су били укључени у студију, били опуштенији и бржи и имали су знатно бољи апетит, 21% више хране су конзумирали у току тестирања.

Ефекти само 10-минутног посматрања живота у акваријуму свакога дана, терапија је са продуженим дејством која помаже у смирењу анксиозности, смањивању ризика од инфаркта миокарда и неких врста чира, као и укупном стабилизовању психолошке слике различитих профила пацијената, као и повећању продуктивности креативности и тимском раду код здравих особа.

Јужна Кореја и Јапан, покренуле су, пре десетак година, иницијативу за опремање канцеларија и просторија у којима раде запослени изложени сталном стресу. Болнице, полицијске станице, брокерске фирме и сличне установе опремљене су у оквиру тог пројекта, великим акваријумима за заједничке просторије, као и малим акваријумима на радном столу сваког запосленог.

Желите да имате акваријум, ево о чему треба промислити
Ако се одлучите да поставите акваријум у свој животни простор, детаљно се распитајте о различитим врстама и ускладите величину резервоара са простором који је доступан у вашем дому и количини времена која вам је потребна за одржавање. Код ветеринара потражите савете о правилном уређењу вашег акваријума, врстама риба које бисте требали да држите, као и потребама хране, неге и еколошким захтевима таквог екосистема.

Готово сваки акваријум, од великог до малог, има потенцијалне здравствене користи. Велики акваријум је сјајан али, ако је простор ограничен, мини акваријум ц́е послужити. Мали акваријуми поред предности када је yауyимање простора у питању, обично се испоручују у комплету са свим што је потребном за почетак.

Иако рибице и вода из акваријума могу потенцијално да буду извор бактерија и паразита, болести су ретке. Редовна брига о рибицама, квалитету воде и чистоћи самог акваријума, као и придржавање неких једноставних корака, смањује вероватноћу да ц́ете се разболети на минимум.

Препоруке за превенцију инфекција обухватају:
– Прање руку пре и после рада са акваријумима или руковањем рибама: увек темељно оперите руке сапуном и текуц́ом водом. Темељито прање руку умањиц́е ризик да се разболите од болести које могу пренети рибице.

– Добро исперите руке од сапуна пре него што додирнете неки део акваријума или рибицу, да не бисте пренели остатке сапуна у воду.

– Користите средства за дезинфекцију. Обезбедите лако доступно средство за чишц́ење у близини акваријума за децу или посетиоце и упозорите их да очисте руке након што нахране рибице или додирну акваријум.

– Не дозволите деци млађој од 5 година да рукују или додирују акваријуме, акваријумску воду или храну за рибе без надзора. Деца млађа од 5 година имају вец́у вероватноц́у да се инфицирају неком од бактерија, нпр. салмонелом.

Продавница рибица у Ужицу – Pet Shop – Maxi Mix plus UZICE

Извор: pharmamedica.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа