13.2 C
Uzice
новембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Akontna cena maline 170, kupine 100 dinara

Nakon sastanka Asocijacije malinara Srbije sa ministrom poljoprivrede, Branislavom Nedimovićem i njegovim pomoćnicima, dogovoreno je da se odmah oformi tim za kontrolu tržišta koji će pratiti uvoz i izvoz maline i sprečiti monopol.

Nakon što je konstatovano da je rod  ’’crvenog zlata’’  ove godine prepolovljen, razgovaralo se i o akontnoj ceni koja ne može biti ispod 170 dinara  (1,45 evra) za kilogram, dok kupina mora biti akontno plaćena 100 dinara.

-Do ove računice došli smo na osnovu detaljnog istraživanja cene koštanja, koja je oko 140 dinara, plus pdv, znači da i proizvođač i otkupljivač imaju minimalnu zaradu. Ponavljam, reč je o akontnoj ceni koja svakako mora ići gore, jer maline nema i to će usloviti cenu otkupa. U prilog proizvođačima ide i činjenica da malina koja je odolela vremenskim nepogodama ima odličan kvalitet.-rekao je Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

On je dodao da je na sastanku u Vladi dogovoreno da odmah nakon uređenja tržišta malina mora biti označena etiketom porekla, pa će na ovom voću stajati ’’100% proizvedeno u Srbiji’’.

-Moramo zaštiti našu malinu jer su 2017. godine otkupljivači prikazali da je ostalo preko 100 tona ’’crvenog zlata’’ koje nije izvezeno, a ustvari to nije bila naša već malina uvezena iz Bosne. –dodao je Radović.

Iz Asocijacije malinara Srbije apeluju na proizvođače da budu obazrivi pri dogovoru sa otkupljivačima jer  će ove godine tržište diktirati mnogo više cene od trenutno ponuđenih.

Izvor: infoliga.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla

Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe u četvrtak

Oglasna Tabla

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

Oglasna Tabla

MR Zorica Milosavljević zastupljena u „Leksikonu stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju“

Oglasna Tabla

Izgradnja i popravka seoskih puteva u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Poznat spisak polovnih automobila koje nećemo moći više da uvozimo: Srbi ostaju bez omiljenih vozila

Oglasna Tabla

Šansa za đake da se prijave do kraja novembra petnica otvara vrata za 2.000 najdarovitijih srednjoškolaca

Oglasna Tabla

(VIDEO) Evo kako su uhapšeni radnici Prvog partizana i državljanin Severne Makedonije

Oglasna Tabla

I danas toplo i vetrovito, moguć olujni vetar

Oglasna Tabla