OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Akontna cena maline 120 dinara za prvu klasu!

„Sirogojno kompani“ ponudilo je proizvođačima maline akontnu cenu od 120 dinara za kilogram prve klase ovogodišnjeg roda. Za one koji hoće da sami dovoze malinu u neku od hladnjača ovog preduzeća cena je u startu 137 dinara, uz uslov da gajbice nisu punije od dva kilograma i da se pre podne ubrana maline predaje u podne, a popodnevno branje uveče. U ovoj kompaniji tvrde da proizvodnja kilograma maline poljoprivrednike košta 81 dinar.

„Sirogojno kompani“ važi za najvećeg izvoznika maline i drugog zamrznutog voća u Srbiji i koliko se zna oni su jedini do sada saopštili iznos akontne cene maline roda iz 2019. godine. O ceni, uslovima ovogodišnje proizvodnje i otkupa predstvanici preduzeća „Sirogojno kompani“ razgovarali su pre par dana u Kostojevićima sa malinarima iz opštine Bajina Bašta.
-Tržište je to koje treba da odredi cenu, a uslovi na tržištu se stalno i brzo menjaju. Proizvođači sve više vrše orošavanje maline uzimajući neispravnu vodu iz potoka i rečica. Takva malina ne može da ispuni osnovne higijenske zahteve i pri kontroli u izvozu biva lako otkrivena. Zbog toga orošavanje se zabranjuje. Kupac insistrira na promeni propisane higijene tokom berbe kao i tokom transporta. Upotreba pesticida je takođe problematična. Oni se moraju koristiti po tačno propisanom uputstvu, pa je za to potrebna obuka proizvođača- rekao je malinarima vlasnik „Sirogojno kompani“ Rade Ljubojević, a prenosi „BB Glas“.

Ova kompanija sa sedištem u selu Sirogojno na Zlatiboru počela je i sklapanje ugovora sa malinarima za ovogodišnju proizvodnju. Pored zagarantovane avansne cene, ugovori omogućuju proizvođačima i niz drugih pogodnosti. Tako, na primer, na svakih 10 ari malinjaka oni mogu dobiti đubrivo, zaštitna sredstva, žicu i kanap u ukupnom iznosu od 25 hiljada dinara.
-Uslovi izvoza su vrlo strogi. Mi smo jedina zemlja van Evropske unije čiji se svaki deseti kamion detaljno kontroliše na granici. Samo moja kompanija za te kontrole plaća godišnje oko 75 hiljada evra. Ekipa naših stručnjaka krenula je da upoznaje proizvođače sa novim principima i njihovim obavezama u okviru standarda dobre proizvođačke prakse- rekao je Ljubojević.

„Sirogojna kompani“ kao porodična firma osnovana je pre 28 godina, danas zapošljava 160 radnika. Malinu i drugo zamrznuto voće izvozi u 42 zemlje sveta, a njen vlasnik Rade Ljubojević od pre godinu dana je i potpredsednik Privredne komore Srbije. Firma „Sirogojno kompani“ nedavno je kupila preduzeće „Eliksir FUD“ iz Šapca u čijem je sastavu i hladnjača nekadašnje Zemljoradničke zadruge “Bajina Bašta“ , koja je najveći otkupljivač maline u bajinobaštanskom kraju.

Izvor: infoagrar.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Biološka terapija uspešno leči psorijazu, a na listi je RFZO

Oglasna Tabla

Данас славимо два свеца – Светог Луку и Светог Петра Цетињског

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 31. oktobar

Oglasna Tabla

Милан Васић и Дејан Петровић: „Ја сам момче са Косова“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Kisić: Škole spremne za onlajn, nadamo se da neće doći do toga

Oglasna Tabla

Duga ruka države stiže do džepa frilensera

Oglasna Tabla

Saopštenje za javnost bivšeg gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića

Oglasna Tabla

Psihološki pogled na gojaznost

Oglasna Tabla

Ko ne bude nosio masku na propisanom mestu, kazna 5.000 dinara

Oglasna Tabla