ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА БАЈИНОБАШТАНСКЕ ВЕСТИ УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Ако се питају мечке са планине Таре, зиме у Србији није ни било, ретко која јединка била је у хибернацији

Бајина Башта – Вест да медведи у зоолошком врту на Сретење нису видели своју сенку обрадовала је многе, јер то наговештава брзи крај зиме и скори почетак пролећа. Међутим, ако се било шта питају мечке на планини Тари која је њихово највеће приордно станиште у Србији, онда зиме није ни било. Због необично високих температура и недостатка снега већина њих није ни падала у хибернацију, али ипак кретање им је било смањено, преноси РИНА.

– Они су скоро читаву зиму били активни. Имају мало хране и воде стога се слабије крећу како би сачували енергију. Колега који је сада у пензији често је говорио да медвед има само две бриге у животу – како нахранити своје велико тело и како касније то великотело сакрити. Иако нису били у зимском сну у потрази за храном медведи се нису спуштали у насељена места, нити правили већу штету, изјавио је за РИНУ Ранко Милановић из НП Тара.

Према доступним информацијама на Тари има око 60 јединки мрког медведа, а поједини су маркирани како би се пратили начин њиховог живота, исхране и миграције.

– Тешко је презицно утврдити њихову бројност јер снимци које имамо са хранилишта су махом ноћни, а медведи немају шару на леђима, попут на пример ракуна, тако да не знате да ли се ради о истој или различитој јединики. Оно што утиче на бројност мрких медведа на Тари свакако су огромна нетакнута шумска пространства и скривени кањонски предели где могу да живе неометано од стране човека – рекао је Бранко Безаревић из НП Тара.

Моноторинг мрких медведа на Тари у већем обиму одвија се од 2013. године и тренутно је постављено 17 камера, а на основу тих снимака запослени у Националном парку добили су преко потребне податке о њиховим навикама и начину живота на планини. Маркирано је више од 10 јединки, а неки од њих носе имена Александар, Милица, Ђуро…

На Тари постоје три активна хранилишта на које се медведима и другим дивљим врстама износе кукуруз и остаци угинулих дивљих животиња. Ове зиме нису примећени трагови медведа у снегу па се претпоставља да је већина њих ипак у зимском сну, а да су будни добро скривени.

Ипак, ако вас пут наведе на једну од најлепших српских планина, водите рачуна на табле упозорења и пратите путоказе јер вам у супротном у сусрет можда може дошетати – мрки медвед.

Фото: ГЗС

Извор: ГЗС / РИНА

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа