13.3 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Ako pravite selfi na semaforu kazna 10.000 dinara

Prošlog meseca na snagu je stupila izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju kojom su povećane kazne za saobraćajne prekršaje, pa tako sada za korišćenje telefona u toku vožnje možete platiti kaznu od 10 hiljada dinara.

A evo šta zapravo znači korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje i da li saobraćajna policija može da vas kazni čak iako ne telefonirate, već samo u ruci držite mobilni telefon dok čekate da se upali zeleno svetlo na semaforu.

Naime, Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima nedvosmisleno kaže da vozač ne sme da koristi telefon ili druge uređaje za komunikaciju, ako nema ili ne koristi opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje. A pod vožnjom se podrazumeva svako učestvovanje u saobraćaju!

Zaboravite dakle na telefoniranje bez hendsfrija i na svoje profile na društvenim mrežama dok vozite! Ako želite da koristite telefon kao GPS uređaj moraćete najpre propisno da se isključite iz saobraćaja! U startu odustanite i od namere da uradite selfi dok stojite na crvenom ili da telefonom fotografišete, recimo, saobraćajnu gužvu u koju ste upali. Ni pešak koji učestvuje u saobraćaju ne sme da telefonira ili šalje poruke! Predviđene su iste kazne i za pešake koji koriste telefon dok prelaze ulicu.

,,Osnovna odredba Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kaže da telefon tokom vožnje sme da se koristi isključivo uz hendsfri. To znači da je kažnjivo i ukoliko recimo iz nekog razloga na semaforu držite telefon u ruci“, podseća direktor Komiteta za bezbednost sobraćaja Damir Okanović za portal Srbija Danas.

Tako je zabranjeno i da recimo surfujete na netu dok stojite zaglavljeni u saobraćajnoj gužvi.

,,Zakon ne dozvoljava upotrebu mobilnog telefona ni ako ste iz nekog razloga zaustavljeni u saobraćaju. Tu mislim recimo na situaciju kad ste zaustavljeni u nekoj gužvi na ulici ili mostu“, dodaje Okanović.

Istraživanja su pokazala da sve veći broj saobraćajnih nezgoda nastaje zbog korišćenja aplikacija za razmenu poruka jer kucanje apsolutno ometa pažnju vozača u dužem vremenskom periodu.

,,Dok držite telefon i razgovarate četiri puta su vam veće šanse da učestvujete u saobraćajnoj nesreći. Ako kucate poruke ili surfujete po internetu osam puta je veća šansa da dođe do saobraćajne nezgode. Recimo da vozite 50 km/h i bacite pogled na telefon na samo dve sekunde, vozićete 28 metara na slepo, a u tih 28 metara može vozilo ispred vas da započne kočenje, da izađe pešak na kolovoz ili neko da počne da se isparkirava“, upozorio je Okanović.

Policija je inače u ponedeljak, tokom prvog dana pojačane kontrole na putevima, naplatila 1.100 kazni za nevezivanje pojasa i više od 400 kazni za korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje.

Uprkos činjenici da su za ove prestupe izmenama Zakona povećane kazne sa 5.000 na 10.000 dinara, broj prekršaja je veći nego prošle godine, kada je dnevno pisano oko 1.400 kazni. Stručnjaci kažu da to samo pokazuje da vozači, bez obzira na rigoroznije sankcije, nemaju nameru da poštuju propise.

Kažnjeni vozači ipak mogu da prođu 50 odsto jeftinije ukoliko plate kaznu u roku od osam dana. Svaki vozač koji kaznu za nevezivanje pojasa i korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje plati u prvih osam dana neće izdvojiti 10.000 nego 5.000 dinara.

Izvor: Srbija Danas

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla