10.7 C
Uzice
новембар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

AKO PIJETE LEKOVE ZA GORUŠICU , PROBAJTE DA REDUKUJETE ISHRANU

djak

Kako nijedan lek nije preporučljivo koristiti dugo ukoliko nije u pitanju teška hronična bolest, stručnjaci preporučuju alternativni pristup, odnosno promenu ishrane i načina života koji mogu da minimiziraju simptome, pa čak i da leče postojeća oštećenja.

Većina ljudi bi pre popila neki lek nego promenila navike kako bi bolest držali pod kontrolom. Svaki lek, međutim, ima neželjene efekte, od kojih neki mogu da budu ozbiljniji od bolesti kojima su namenjeni. Ni po čemu se od drugih lekova ne razlikuje ni lek nazvan inhibitorom protonske pumpe koji koriste milioni širom sveta u borbi sa refluksom želudačne kiseline, što kolokvijalno zovemo gorišicom ili lošom probavom.

Ovi lekovi se u pojedinim zemljama dovode u vezu sa ozbilnim nuspojavama, pa i posledicama kod upotrebe bez nadzora lekara, od nedostataka nutrijenata, preko bolova u zglobovima i infekcijama, preloma kostiju, do srčanih udara i demencije.

Kako nijedan lek nije preporučljivo koristiti dugo ukoliko nije u pitanju teška hronična bolest, stručnjaci preporučuju alternativni pristup, odnosno promenu ishrane i načina života koji mogu da minimiziraju simptome, pa čak i da leče postojeća oštećenja.

PUNA KUCA

Problem sa želudačnom kiselinom je više od smetnje. On se javlja kod na donjem kraju jednjaka, takozvani prsten mišića koji se zove donji ezofagijalni sfinkter (LES), popusti jer je stomak proširen, i omogući prolaz tečnosti iz stomaka u jednjak. To se uglavnom dešava neposredno nakon obroka, kratko traje i ne uzrokuje pojavu simptoma. Normalno, refluks kiseline se javlja vrlo retko i to uglavnom u snu. On postaje bolest kada dovede do pojave simptoma ili povrede jednjaka. Ponekad je roblem gornji sfinkter, između jednjaka i grla. Vraćanje želudačne kiseline u jednjak vrlo je ozbiljan poremećaj koji mora da se leči kako bi se sprečili ne samo simptomi, već i posledice u nekim slučajevima opasne po život. GERD, takozvani gastroezofagealni refluks, može ozbiljno da ošteti sluzokožu jednjaka, u nekim slučajevima da izazove i rak jednjaka, koji je najčešće fatalan.

Suprotno opštem mišljenju, gorušica je samo jedan od simptoma GERD-a, a njeno odsustvo može da dovede do većih problema. Pored probavnih smetnji, GERD može da izazove suv kašalj, bol u grlu, čest osećaj da treba grlo da se pročisti, promuklos, podrigivanje, zastoj hrane, nadimanje, teškoće sa gutanjem i osećaj knedle u grlu.

Dr Džonatan Aviv, specijalista za uho, grlo i nos iz Škole medicine u Njujorku, koji je i sam osetio problem refluksa kiseline, napisao je knjigu „The Acid Watcher Diet“ kako bi objasnio kako različiti simptomi bolesti nastaju i dao detaljan program za lečenje i prevenciju, a koji je pomogao mnogima, ako ne i većini, da izbegnu dugotrajno uzimanje lekova.

Jedna karakteristika se vrlo često dovodi u vezu sa ovim stanjem a to je gojaznost, posebno u predelu stomaka, što u velikoj meri objašnjava zašto je stanje postalo toliko uobičajeno u zapadnim zemljama. Gojazne osobe imaju duplo veću šansu da dobiju GERD. Gubljenje težine je jedan od najboljih načina da se oslobodite gorušice. Odvikavanje od pušenja, od alkohola i izbegavanje gaziranih pića takođe su važna mera zaštite. Pušenje i alkohol mogu da opuste napetost gornjeg sfinktera jednjaka i uzrokuju simptome kao što je promuklost, nedostatak daha, iritacija usta i grla. Prejedaje i obilni obroci, odlazak u krevet pre nego što se obrok svari, vežbanje pre nego što se hrana svari, mogu da budu okidači za ove simptome. Takvim pacijentima se savetuje da jedu pet ili šest manjih obroka dnevno, a ne jedan ili dva velika, i da izbegavaju jedenje tri sata pre odlaska u krevet. Uzglavlje mora da bude malo izdignuto. Neka hrana kao što su luk, beli luk, sokovi od citrusa, kafa i čokolada, verovatno će izazvati refluks kod većine ljudi, uz ogradu da je ova bolest vrlo individualna i da će nekim ljudima prijati odnosno smetati različite stvari. Specijalisti predlažu vođenje dnevnika jedenja i pijenja oko nedelju dana ili dve nedelje, uz zabelešku o svemu što konzumiraju, kao i vreme javljanja simptoma, kako bi se identifikovala koja je hrana okidač.

Hrana ne mora da bude očigledno kisela da bi pravila problem. Masna hrana je problematična za mnoge jer im je potrebno više vremena da je svare. Dr Aviv kaže da prerađena hrana i pića imaju supstance za pojačavaje ukusa, a koja sadrže kiselinu.

Njegova preporuka je da dijeta koja može da izleči traje 28 dana i sadrži skoro potpuno prirodnu, neprocesuiranu hranu, bogatu „lakim“ namirnicama, kao što su belo meso, riba, belance, manje masni mlečni proizvodi, žitarice i određene mahunarke, voće i povrće koje nije kiselo.

Hrana bogata vlaknima vrlo je korisna, „odmah posle eliminacije kisele hrane“, kaže dr Aviv. Vlakna poboljšavaju varenje, smanjuju pritisak na gornjem sfinkteru jednjaka, a mogu i da pomognu u mršavljenju i održavanju kilaže, i što je najvažnije, smanjuju upale u organizmu.

On preporučuje svakodnevno jedenje povrća od kojeg se polovina kuva, a polovina jede sirovo. Dobri izvori vlakana su brokoli, šargarepa, cvekla, zeleno lisnato povrće, jabuke, jagode, banane, avokado i kruške. Hrana koja ima dosta vlakana su i bademi, orasi, sočivo i pasulj.

Ako ovo u potpunosti ne pomogne, možda će lekar smatrati da se neko vreme uzimaju lekovi. On će, međutim, prepisati najnižu efikasnu dozu u pravo vreme (ujutru ili uveče), i to tokom najkraćeg potrebnog perioda.

„Studija pokazuje da oko 80 procenata uzima ove lekove nepravilno“, kaže dr Aviv, dodajući da se uzimaju pola sata do sat pre doručka ili večere ili oba, ali podvlači da se oni ne koriste kao opravdanje za konzumiranje kisele hrane.

Izvor:nedeljnik.rs/foto:profimedia

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla

Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe u četvrtak

Oglasna Tabla

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

Oglasna Tabla

MR Zorica Milosavljević zastupljena u „Leksikonu stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju“

Oglasna Tabla

Izgradnja i popravka seoskih puteva u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Poznat spisak polovnih automobila koje nećemo moći više da uvozimo: Srbi ostaju bez omiljenih vozila

Oglasna Tabla

Šansa za đake da se prijave do kraja novembra petnica otvara vrata za 2.000 najdarovitijih srednjoškolaca

Oglasna Tabla

(VIDEO) Evo kako su uhapšeni radnici Prvog partizana i državljanin Severne Makedonije

Oglasna Tabla

I danas toplo i vetrovito, moguć olujni vetar

Oglasna Tabla