OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Ako odbiju moratorijum, penzioneri moraju sami da uplaćuju rate u banci

Fond PIO obustavio je administrativne zabrane na kredite, pa najstariji moraju u redove ako neće odlaganje i uvećanje rata.
Iako bi mogućnost da odbiju novi dvomesečni moratorijum na otplatu kredita i nastave sa redovnim izmirivanjem svojih obaveza trebalo da imaju svi dužnici, to sa penzionerima nije slučaj.

U njihovo ime odluku o zastoju otplate rata kredita doneo je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) i listom za sve potvrdio tu opciju. A ako žele da odbiju moratorijum, moraju sami direktno da uplaćuju rate.

Može i elektronski

U to se lično uverila Marina S. (prezime poznato redakciji) kada je pokušala da obavesti banku da ne želi moratorijum.

– Imam keš kredit, za koji mi rate nisu velike, i želim to da što pre otplatim. Prvi moratorijum mi je nekako izmakao, nisam se snašla da ga stopiram i već mi je stiglo obaveštenje da su mi preostale rate uvećane. Ne mnogo, ali ipak uvećane. I sad sam čvrsto rešila da neću moratorijum. Međutim, u banci su rekli da da mi se moratorijum automatski uvodi po odluci Fonda PIO jer sam penzioner – priča nam sagovornica.
U banci su joj, kako nam kaže, kazali i da je opcija da ide sama tamo, pa uplati taj iznos rate ili da to učini elektronski na njenu partiju kredita.

Strah od korone

– Elektronsko bankarstvo nemam i ne umem s tim da baratam. Pokušala sam juče da odem u banku i, kad sam videla koliki je red, vratila sam se jer ne smem da stojim među toliko ljudi, bojim se korone – zaključuje Marina.

Da je penzionerima listom uveden moratorijum automatski, potvrdili su nam i u Fondu PIO:

– U skladu sa odlukom o privremenim merama za banke radi ublažavanja posledica pandemije, fond je počev od isplate penzija za jul 2020. privremeno obustavio sprovođenje administrativnih zabrana na penzije korisnika po osnovu kredita kod banaka. Moratorijum će Fond PIO primeniti na sve kredite kod banaka koji dospevaju počev od 1. avgusta do 30. septembra 2020, a primenjuje se na isplatu penzija za jul i avgust.

Dalju obustavu od penzija po osnovu kreditanastaviće počev od isplate penzije za septembar:

– Korisnik penzije koji u dogovoru sa bankom odbije moratorijum, način uplate dospele rate za jul i avgust dogovara sa bankom i uplatu vrši u banci.

U NBS kažu za Kurir da su penzionerima po pitanju odbijanja moratorijuma omogućena ista prava kao i svim drugim dužnicima: „Dužnik koji u dogovoru s bankom odbije moratorijum, način uplate dospele rate kredita za jul i avgust dogovara u direktnoj komunikaciji sa bankom i uplatu rate vrši u banci“.

GZS / Kurir

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi skener i za Zdravstveni centar Užice

Oglasna Tabla

Svečano otvaranje izložbe slika „Daleko koliko me noge nose-Trka za slobodu“

Oglasna Tabla

Dvadeset osam odsto više noćenja domaćih gostiju u avgustu

Oglasna Tabla

Goran Đukić novi trener GFK “Sloboda”

Oglasna Tabla

Turističke agencije u Srbiji od danas ne prodaju aranžmane

Oglasna Tabla

Danas i sutra potpuna obustava saobraćaja ka Zlatiboru, alternativni pravac preko Mačkata

Oglasna Tabla

Od 1. oktobra obavezna prijava gostiju preko e-turista

Oglasna Tabla

U užičkoj bolnici dve osobe u teskom stanju

Oglasna Tabla

Prihod od poskupljenja vode biće utrošen za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže (VIDEO)

Oglasna Tabla