OГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ако немаш трактор – дођеш и послужиш се општинским: Јединствена мера субвениције за пољопривреднике на Златибору

Чајетина – Наделеко позната као изузетан туристички, али и као пољопривредни крај на територији општини Чајетина из године године повећава се сточни фонд и више је младих који одлучују да се баве сточарством. Томе пре свега доприносе подстицајне мере локалне самоуправе, а уз помоћ субвенција много лакше се формирају стада која се могу видети на златиборским ливадама.

„Током прошле године додељено је преко 39 милиона динара пољопривредницима кроз субвенције. Тај новац у највећој мери искоришћен је за увећање стада, броја грла стоке. Младима су подељена јагњад за покретање своје производње. Они су добијали одређени број грла, а након две године када се сточни фонд умножи они их враћају у броју у ком су их добили, након чега ми правимо ресурсни центар који је касније такође од користи мештанима”, каже за РИНУ Катарина Мурић из Еко аграра.

Она додаје се у општини Чајетина појавио помак кад је у питању број оних који одлучују да се баве органском производњом. Све је више оних који бирају да се баве узгојем малина, а томе су, највероватније допринели добра откупна цена прошле сезоне и изузетно добре прогнозе кад је у питању пласман црвеног злата из Србије на европско и светско тржиште.

„Током ове године субвенције локлане самоуправе кад је у питању пољопривреда биће додатно увећане. На Златибору има веома много нетакнутих приордних површина тако да је бављење органском производњом доста лакше него у неким другим срединама. Сви они који имају регистровано пољопривредно газдинство могу да аплицирају и добију субвенције”, каже Мурићева.

Још једна од мера помоћи, нарочито за оне који немају сопствену механизацију свакако је и форирање агротехничког центра који је опремљен савремених тракторима, али и радном снагом.

„У оквиру њега има четири трактора, као и возачи. Они пољопривредници који немају своју механизацију могу да искористе могућност услужног обржаивања земље”, наглашавају у Еко аграру.

Фото:илустрација

 

РИНА / ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одбојка: Златибор почео припреме, Тијана Малешевић са млађим категоријама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство унутрашњих послова: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сунчан и топао летњи дан у Србији: Највиша дневна температура 35 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА