ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Ако немаш трактор – дођеш и послужиш се општинским: Јединствена мера субвениције за пољопривреднике на Златибору

Чајетина – Наделеко позната као изузетан туристички, али и као пољопривредни крај на територији општини Чајетина из године године повећава се сточни фонд и више је младих који одлучују да се баве сточарством. Томе пре свега доприносе подстицајне мере локалне самоуправе, а уз помоћ субвенција много лакше се формирају стада која се могу видети на златиборским ливадама.

„Током прошле године додељено је преко 39 милиона динара пољопривредницима кроз субвенције. Тај новац у највећој мери искоришћен је за увећање стада, броја грла стоке. Младима су подељена јагњад за покретање своје производње. Они су добијали одређени број грла, а након две године када се сточни фонд умножи они их враћају у броју у ком су их добили, након чега ми правимо ресурсни центар који је касније такође од користи мештанима”, каже за РИНУ Катарина Мурић из Еко аграра.

Она додаје се у општини Чајетина појавио помак кад је у питању број оних који одлучују да се баве органском производњом. Све је више оних који бирају да се баве узгојем малина, а томе су, највероватније допринели добра откупна цена прошле сезоне и изузетно добре прогнозе кад је у питању пласман црвеног злата из Србије на европско и светско тржиште.

„Током ове године субвенције локлане самоуправе кад је у питању пољопривреда биће додатно увећане. На Златибору има веома много нетакнутих приордних површина тако да је бављење органском производњом доста лакше него у неким другим срединама. Сви они који имају регистровано пољопривредно газдинство могу да аплицирају и добију субвенције”, каже Мурићева.

Још једна од мера помоћи, нарочито за оне који немају сопствену механизацију свакако је и форирање агротехничког центра који је опремљен савремених тракторима, али и радном снагом.

„У оквиру њега има четири трактора, као и возачи. Они пољопривредници који немају своју механизацију могу да искористе могућност услужног обржаивања земље”, наглашавају у Еко аграру.

Фото:илустрација

 

РИНА / ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење “Право у жицу” врло успешно на 8. фестивалу младих гуслара у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Асфалтирањем се завршавају радови у Улици Марије Маге Магазиновић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локални механизми за развој женског предузетништва у руралној средини (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски дан срца – 29. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба – Хобијем по свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 6. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА

На мобилном мамографу у Чајетини прегледано 788 жена, најављене нове активности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први „Ужички фестивал ходања“ у недељу 1. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА