ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ

„Ако хоћеш да уђеш у мој стан, изућеш се, па нек сам сто пута сељак!“


„Да ли си свесна да испред скоро сваких врата у твојој згради стоји обућа! Грозно! Нит’ мање зграде, нит’ више сељака“, ова реченица подигла је прашину на друштвеним мрежама и покренула дебату да ли је исправно изувати се или не. У мом случају, о томе нема никакве расправе.

Где год да вас је живот однео, без обзира на географски положај, једну ствар никада нећете моћи да оставите иза себе – а то је кућно васпитање. За разлику од мог родног места где је изување одувек било обавезно, у Београду сам се сусрео с праксом која је у најмању руку одвратна.

Још као клинце мајка је брата и мене редовно враћала с улазних врата. Зна се, прво изување, остављање обуће у плакар, па тек онда улазак у кућу. Врло брзо ми је то постала пракса па то радим и када одем у госте (осим када ми је пробушена чарапа). Међутим, нисмо сви исти.

Ципеле испред врата
Више од десет година живим у Београду и исто толико времена се свађам са цимерима који се више не изувају у стану, иако се у својој кући уредно поштује правило изувања. Не сећам се да сам икад више саосећао са својом мајком него када ми у стан уђе десет особа и иза себе оставе каљугу. На све то додајте блато, снег, прашину, бациле и још милион микроорганизама. Е, нећеш. У том тренутку цитирам Риску из „Срећних људи“: „Ја то нећу да чистим!“

Осим што је естетски лакше, јер, будимо искрени, треба то после очистити, изување је за мене одувек представљало ниво поштовања према дому и домаћину у чију кућу улазим. Осим када они сами инсистирају да се не изувам. Тада сам сигуран да ми је у неким претходним посетама била бушна чарапа или су ми заударале ноге. Шалу на страну, тај обичан и минималан гест ми је одувек говорио да неки људи имају више саосећања и поштовања када улазе у моју кућу. И све се своди на политику – ја теби, ти мени.

Када бих могао да бирам између уношења блата и изувања у нечијем стану, „сељак“ у мени би увек изабрао ову другу опцију.

Међутим, када сам видео да је фотографија из једне београдске зграде на којој је обућа поређана испред врата изазвала толику расправу, нисам се изненадио. Ипак, то нема везе са тим ко је од нас већи сељак. Ни од тога не можеш побећи, ма где отишао.

Извор: блиц.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Последње скупштинско заседање у актуелном сазиву

Радови на реализацији пројеката града и ресорних министарстава

Исплата мајских пензија почеће 4. јуна.

Детаљи бруталног убиства у Сјеници: Ножем је убадала по глави и телу!

Гондола данас неће радити

Отказан концерт крагујевачког састава Ларска

У ужичком породилишту рођено пет дечака

И сунце и киша, температура до 26 степени

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица