OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Ako bude drugog talasa, „ludački eksperiment“ je uspeo

Istraživanje od prošle sedmice pokazalo je da je 30 odsto Šveđana stvorilo imunitet na virus korona. Ako im i imunitet krda pomogne kao mera u suzbijanju virusa tokom drugog talasa, švedski pristup, koji su mnogi osporavali i kritikovali, mogao bi se pokazati kao delotvoran.

Brojni stručnjaci su švedski model odbrane od virusa, koji se zasnivao na imunitetu krda, nazivali „ludački eksperiment“, piše „Indeks“. Šveđani nisu uvodili restriktivne mere poput ostatka sveta. I tako su oni, dok se većina sveta suočavala sa životom u vanrednim okolnostima, slobodno izlazili, družili se…

Osim zabrane okupljanja više od 50 ljudi, život se u Švedskoj nastavio kao da epidemije nema. Deca mlađa od 16 godina išla su u školu. Niko nije nosio masku.

Iako su mnogi to očekivali, katastrofa u Švedsku nikad nije stigla. Kao i u većini evropskih zemalja, Švedska je vrhunac u broju umrlih od kovida 19 dostigla u prvoj polovini aprila, nakon čega je usledio stabilan pad. Takođe, grafikoni koji pokazuju uzroke smrtnosti i brojeve obolelih, ne razlikuju se od istih takvih grafikona iz drugih zemalja Evrope.
Ali sada su se i ciljevi drugih zemalja u EU promenili, pa više nigde nije svrha potpuno zatvaranje, već prevencija smrti po svaku cenu. Novi Zeland je zasad uspeo da iskoreni virus, ali se zbog toga pozdravio sa svojom najvećom izvoznom industrijom — turizmom, koja uključuje deset odsto njegove ekonomije i 14 odsto ukupne radne snage, prenosi dalje „Indeks“ pisanje britanskog „Telegrafa“.

Izolovan od ostatka sveta, Novi Zeland je sada zatvorenik koji zavisi od vakcine protiv virusa korona, a ona se možda nikada neće pronaći. I u Australiji u kojoj su mislili da su pobedili virus, usledili su novi karantini i zatvaranje milionske populacije.

Virus bukti u SAD, Izraelu, Južnoafričkoj Republici, Meksiku…

Iako Švedsku neće zaobići globalna recesija koja sledi, ako vakcina protiv virusa korona krene da se proizvodi do jeseni, Šveđani će biti bezbrižni. Ali to se neće dogoditi, a zima dolazi“, zaključuje se u tekstu.

Izvor: rs.sputniknews.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Potvrđeno je 6 novih slučajeva pozitivnih na virus COVID-19 sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Poslodavcima do danas rok za donošenje plana primene mera: Evo kolike su kazne za kršenje

Oglasna Tabla

Katran se još uvek peče u zlatiborskim selima

Oglasna Tabla

Zlatibor je preskup – Mit ili istina?

Oglasna Tabla

Danas ističe rok za odbijanje moratorijuma na otplatu kredita

Oglasna Tabla

Izveštaj o stanju hospitalizovanih pacijenata na dan 10.08.2020.

Oglasna Tabla

Danas pretežno sunčano i toplo, temperatura do 32 stepena

Oglasna Tabla

Potvrđeno je 37 novih slučajeva pozitivnih na virus COVID-19 sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Sutra ističe rok za odbijanje moratorijuma na otplatu kredita

Oglasna Tabla