17.3 C
Uzice
новембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

AKCIJA BESPLATNE ZDRAVSTVENE KONTROLE U SEVOJNU – 22. MAJ

forma

U ponedeljak, 22. maja, u periodu od 8 do 12 časova u Sevojnu, u ul. Višeslava Bugarinovića 26, / glasačko mesto u bloku „B“ na „krugu“) za građanstvo Sevojna biće organizovana Akcija besplatne zdravstvene kontrole.

U okviru ove akcije, lekari i  medicinske sestre Prventivnog centra Doma zdralja Užice vršiće  merenje šećera u krvi, krvnog pritiska, triglicerida, visine, težine, a uz lekarske preglede biće omogućeni i:  saveti nutricioniste , kao i uputstva u vezi prevencije i stručnih  sugestija vezanih za karcinom dojke.

Učešće je uzela i Službe za zdravstvenu zaštitu žena:

—zakazivanje redovnih preventivnih ginekoloških pregleda i skrining pregleda sa ciljem da ranog otkrivanja maligniteta (skrining na karcinom dojke i grlić materice)
—edukacija za samopregled dojke

Osoblje Preventivnog centra Doma zdravlja Užice biće na raspolaganju za svaki savet, upustvo, informaciju koja se tiče dobijenih rezultata na samom pregledu / na primer postupak za dalje lečenje kod lekara specijaliste  ukoliko se otkrije neki od simptoma oboljenja, eventualni poremećaj , saveti za zdravu ishranu i sl./.

Za ovaj pregled obavezna je overena zdravstvena knjižica.

Organizator akcije je Udruženje osoba sa invaliditetom Minimas iz Sevojna, , a u saradnji sa Udruženjem dijabetičara iz Užica, uz podršku Preventivnog centra Doma zdravlja Užice.

Motiv za organizovanje ove akcije proizašao je iz sopstvenog iskustva članova ova dva udruženja, kao i činjenice da je Sevojno, iako blizu , teritorijalno distancirano od Užica, te da je, pored uobičajene inertnosti građanstva po pitanju zdravstvenih pregleda, intervencijom medicinskog osoblja na ovakav način, moguće iniciranje redovnijeg, pažljivijeg i predanijeg odnosa prema sopstvenom zdravlju.

 Praktična prevencija, kao i edukacija stanovništva po pitanju različitih oboljenja prisutnih kod velikog broja stanovništva na ovaj način, terenskim radom stručne medicinske službe donosi efikasne i dugoročne rezultate po pitanju  brige za  sopstveno zdravlje i zdravlje najbližih članova porodice ,  sprečavanja, na žalost- i lečenja već obolelih osoba.

Praksa je pokazala da se ovakvom vrstom akcija i pregledima koji će biti organizovani , otkrije veliki broj osoba sa simptomima oboljenja, a za koje nisu znali, ili su ih ignorisali, pa se uz odgovarajuća upustva i savete na licu mesta omogućena dalje upustva u procedure, ponašanje i delovanja obolelih.

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zlakusa – drugo najbolje selo u Srbiji

Oglasna Tabla

Za odeljenje neonatologije Opšte bolnice Užice od lokalnih bendova

Oglasna Tabla

Komunalna milicija će legitimisati bez uniforme, zaustavljati vozila i oduzimati ih

Oglasna Tabla

NP Tara dobitnik priznanja za najatraktivniju filmsku lokaciju

Oglasna Tabla

Ivan Vukomanović večeras na Pedagoškom fakultetu u Užicu

Oglasna Tabla

Prvi letovi sa Aerodroma „Morava“ od decembra, čeka se izbor avio-prevoznika

Oglasna Tabla

Olivera Jevtić se sprema za svoje šeste Olimpijske igre: Kad pogledam neke Amerikanke, još sam mlada

Oglasna Tabla

Zlatna Lidija Trmčić na turniru „Trofej Rakovice 2019“

Oglasna Tabla

Javna rasprava o programskim sadržajima Javne medijske ustanove RTS

Oglasna Tabla