17.8 C
Uzice
август 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ajvar kao metafora izbegličkog života

Poslednji kadrovi novog domaćeg dugometražnog filma „Ajvar“ snimljeni su ovih dana u Užicu.

Film sa Natašom Ninković i Sergejem Trifunovićem u glavnim ulogama, nastaje po scenariju koji potpisuju Maja Todorović i Ana Maria Roši, koja je i reditelj. Snimanje je, inače, trajalo pet nedelja u Beogradu, Stokholmu i Užicu.

Rediteljka Ana Maria Roši predstavlja film kao generacijsku priču ljudi u četrdesetim godnama, u kojima je i sama, onih što su zakačili i najbolje i najgore iz naše recentne istorije. Po njoj, to je pre svega priča o ljubavi, o izborima, o udaljavanju, o otuđenju, o iseljenju. O hrabrosti da se ode i hrabrosti da se ostane na jednom mestu i sa jednom osobom.

– Svaki moj prijatelj, koji je emigrirao odavde, zna kako se pakuje ajvar u kofere – kaže Ana Maria Roši. – Taj ajvar je metafora jednog izbegličkog života, u isto vreme i naš koren, i naš usud. Moj najličniji motiv bilo je preživljavanje kraja jedne ljubavi i dostojno opraštanje sa nečim što nas je životno odredilo i što ćemo nositi sa sobom i posle rastanka.

Rediteljka ukazuje na to da je radila sa odličnom ekipom pa nije ni osetila presiju onog što sobom nosi prvi dugometražni film. Ako je to lična karta autora, srećna je, kaže, što će baš „Ajvar“ biti njena. Snimajući nešto važno, intimno i dirljivo dali su sve od sebe, kako kaže bez kalkulisanja, ogolili su se emotivno koliko su umeli, u nadi da će i oni koji budu gledali ovaj film prepoznati da su sve velike priče obično u nama samima.

Glumačku ekipu, pored dvoje glavnih protagonista, čine još Miodrag Krstović, Pavle Pekić, Gordan Kičić, Igor Borojević, Aleksandra Janković, Vesna Čipčić, Ivana Šćepanović, Paulina Manov, Branka Petrić, Mirko Vlahović, Srđan Miletić. Direktorka fotografije je Maja Radošević, scenografkinja Mina Lazarević, kostimografkinja Ksenija Terzović, a montažer Mateja Rackov. Film je srpsko crnogorska koprodukcija, producent je Nikolina Vučetić Zečević iz filmske kuće “Biberče” iz Beograda, a koproducent je Ivan Đurović iz filmske kuće “Artikulacija” iz Podgorice.

Izvor:Dnevnik.rs/N. P.
foto: Promo

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas sunčano i veoma toplo

Oglasna Tabla

Данас је Преображење Господње

Oglasna Tabla

Uz prelep ambijent pobeda Slobode na početku sezone

Oglasna Tabla