ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Агрегати за струју и даље веома тражени, а ево шта је најважније да знате о њима

Несташице, штедња и рестрикције струје све су чешћа реч која се може чути и у Србији, али и глобално.

Иако наши званичници тврде да рестрикција неће биће, многи грађани желе да се обезбеде, па је интересовање за агрегатима у последње време готово на максимуму. Истраживали смо колико кошта један агрегат, шта га покреће, колико може дуго да нам обезбеди струје у случају несташице и шта је са једним агрегатом од кућних уређаја могуће покренути.

За најосновнију потрошњу у стану од 60 квадрата довољан је агрегат снаге 2,3 кW, а његова цена у радњама по Србији креће се од 45.000 до 65.000 динара. Уколико у домаћинству има и већих потрошача, стручњаци из ове области саветују агрегате снаге 3,5 кW, који кошта од 60.000 до 75.000 динара и снаге 5,5 кW чија је цена око 115.000 динара. Ипак ово није коначан трошак јер агрегати раде на бензин, а осам сати рада захтева и до 20 литара, што је трошак и до 3.500 динара.

Да је потражња за агрегатима на бензин порасла у последње време, потврђују и продавци који се баве продајом ових уређаја. Због честе куповине кажу тренутно немају све производе на стању, али оно на шта посебно указују јесте да ће тренутне цене ових уређаја ускоро расти.

– Ово су тренутне цене, али већ имамо најаву да ће бити поскупљења, тако да за оне агрегате које немамо на стању и које очекујемо тек да стигну, такође очекујемо и нову цену. Колико ће поскупети то сада не могу да кажем али је сигурно да ће цена ићи горе – кажу нам у једној београдској радњи.

За стан од 60 квадрата за основне потребе довољан је агрегат од 2,3 кW и са њим је могуће користити сијалице, шпорет, бојлер, пеглу, усисивач, микроталасну, апарат за кафу…

Ипак, уколико сте у дилеми, јер имате више кућних апарата и не знате да ли би овај уређај могао да издржи уколико их све прикључите када нестане струје, препорука је да се иде на већи агрегат од 3,5 па и до 5,5 кw. Ова јачина уређаја осим за мале кућне апарате, подржава и оне који више троше као што су веш машина или проточни бојлер.

Јачина агрегата од 5,5 кW према саветима струке могла би да одржи и кућу на два спрата, уколико се прикључе само основни потрошачи. Ипак, мала је вероватноћа да ћете све апарате које имате у кући укључити у исто време и то баш у тренутку када струју треба да штедите.

Цене агрегата за домаћинство

Иако се цене ових уређаја значајно разликују од радње до радње, још једна ставка која прави разлику у цени је начин на који се агрегат пали. Агрегат који се пали електронски односно на дугме је скупљи за око 10.000 динара у односу на онај који се покреће ручно.

Агрегат снаге 2,3 кW од 45.000 – 65.000 динара

Агрегат снаге 3,5 кw око 60.000 динара са ручним паљењем

Агрегат снаге 3,5 кw око 70.000 динар са електричним паљењем

Агрегат снаге 5,5 кw око 115.000 динара са ручним паљењем

Агрегат снаге 5,5 кw око 126.000 динар са електричним паљењем
Како се пуни и колико може да издржи?

Поменути агрегати раде на безоловни бензин, тако да у случају нестанка струје могу одмах да се укључе. Резервоар једог овог апарата је од 15 до 20 литара, и са том количином агрегат може да издржи од 8 до 12 сати. Уколико се деси да без струје будете и после овог временског периода, допуном резервоара, агрегат може поново да ради.

Агрегати веће снаге препоручују се за већа домаћинства, углавном куће које осим малих кућних апарата имају и веће потрошаче.

Каматица

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА