OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Agencija za zaštitu životne sredine – izveštaj o merenju polena

U Srbiji na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine , član 3 tačka 11, polen je okarakterisan kao zagađivač emitovan iz prirode zbog, pre svega, negativnog i štetnog uticaja na zdravlje ljudi. Način da se pomogne osobama alergičnim na polen , koji je preporučen od strane WHO je organizovanje i sprovođenje kontinuiranog merenja koncentracije polena u vazduhu. Opština Čajetina to sprovodi godinama unazad sa Agencijom za zaštitu prirode iz Beograda.

Polen biljaka je za čoveka jedan od najznačajnijih alergena u vazduhu. Polenova zrna kod više od 20% ljudske populacije (svaki peti čovek) izazivaju alergijske reakcije (bronhitis, konjuktivitis, dermatitis, polenska kijavica), dok u slučaju dugotrajnog i višegodišnjeg izlaganja visokim koncentracijama jedan deo ljudske populacije oboleva od hroničnog bronhitisa i bronhijalne astme. Zagađenost vazduha u urbanim, industrijskim sredinama doprinose pojačanom alergijskom dejstvu aeropolena. Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da će različite vrste alergijskih reakcija kod ljudi biti bolest savremenog čovečanstva u 21. veku.

Negativan uticaj na zdravlje ljudi, koji izaziva polen pojedinih biljnih vrsta, svrstava ove čestice u „prirodne“ zagađivače vazduha. Koncentracija polena biljaka u vazduhu zavisi od niza faktora koji vladaju u prirodnim staništima i urbanim sredinama. Veoma je važno poznavanje vremenske i prostorne distribucije, kao i vrste aeroalergenog polena, kako bi se stanje pratilo i izdavalo putem izveštaja o stanju polena, prognoza za naredni period, kao i formiranje kalendara polena. Ovi podaci su namenjeni: prevenciji kod senzibilisanih osoba, kao pomoć u efikasnijem lečenju pacijenata u zdravstvenim institucijama, poboljšanju rada komunalnih i urbanističkih službi na uništavanju trava i korova koje su uzročnici alergijskih bolesti, boljem sagledavanju potrebe uvođenja zakonske regulative, uključivanju i međunarodnu saradnju, jer su problemi aeropolena ne samo lokalnog, regionalnog nego i globalnog karaktera.

Merenje koncentracije polena 24 alergene biljne vrste u vazduhu obavlja se u okviru sistematskog praćenja koncentracije polena na teritoriji Opštine Čajetina –merno mesto na Zlatiboru u okviru državne mreže za monitoring alergenog polena koji vrši Agencija za zaštitu životne sredine. Vrednosti koncentracije polena u vazduhu mere se na visini 15 m iznad površine tla. Vremenski period kontinuiranog uzimanja uzoraka počinje početkom februara i traje do prvih novembarskih dana, mada u zavisnosti od vremenskih uslova ovaj interval može da varira.

Granična vrednost su sledeće: DRVEĆE –do 60 pol. zna po m3 vazduha je nisko i u zelenoj boji ; od 60- 100 pol. zna po m3 vazduha je srednjakoncentracija i u žutoj boji preko 100 pol. zna po m3 vazduha je visoka koncentracija i na semaforu je u crvenoj boji.TRAVE imaju identičan prikaz kao i svi korovi osim ambrozije

AMBROZIJA – do 30 pol. zna po m3 vazduha je niska i u zelenoj boji je;

Od 30- 100 pol. zna po m3 vazduha je srednja i u žutom prikazu, preko 100 pol. zna po m3 vazduha je visoka koncentracija i u crvenoj je boji na semaforu.

Na osnovu rezultata obavljenih ispitivanja može se konstatovati sledeće:

merenje polena je na području Čajetine počelo 11.05. kada su i registrovana prva polenova zrna u vazduhu.

U Junju aktuelan je aeropolen ponekog drveća , trava i korova:

Tise i čempresi: Prisutne su bile 13 dan

Borovi: Cvetali su 23 dana

Orah: Imao je prisustvo 1 dan.

Trave:. Cvetale su 28 dana u junu mesecu.

Kiselica: Bila je prisutna 10 dana.

Bokvica: Cvetala je 19 dana.

Kopriva:.Cvetala je 15 dana u junu mesecu

Konoplje: Zabeležen je polen 3 dana.

Lipa: Bila je prisutna 4 dana

Polinacija ostalih polena drveća, trava i nekih korova nastavljen je i u julu . Zlatibor se, prema prikazanim podacima, i dalje smatra dobrim mestom za osobe koje su naročito osetljive na polen.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi skener i za Zdravstveni centar Užice

Oglasna Tabla

Svečano otvaranje izložbe slika „Daleko koliko me noge nose-Trka za slobodu“

Oglasna Tabla

Dvadeset osam odsto više noćenja domaćih gostiju u avgustu

Oglasna Tabla

Goran Đukić novi trener GFK “Sloboda”

Oglasna Tabla

Turističke agencije u Srbiji od danas ne prodaju aranžmane

Oglasna Tabla

Danas i sutra potpuna obustava saobraćaja ka Zlatiboru, alternativni pravac preko Mačkata

Oglasna Tabla

Od 1. oktobra obavezna prijava gostiju preko e-turista

Oglasna Tabla

U užičkoj bolnici dve osobe u teskom stanju

Oglasna Tabla

Prihod od poskupljenja vode biće utrošen za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže (VIDEO)

Oglasna Tabla