Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Агенција: У 13 градова Србије загађење ваздуха данима веће од допуштеног

У Београду и још 12 градова Србије је последњих дана забележено прекорачење граничне дневне вредности концентрација ПМ10 суспендованих честица, објавила је данас државна Агенција за заштиту животне средине.

Поред Београда, то су Смедерево, Ваљево, Крагујевац, Косјерић, Поповац, Чачак, Ужице, Ниш, Нови Сад, Нови Пазару, Пироту и Панчеву, навела је Агенција на свом сајту.

Међутим, нигде нису евидентирана прекорачења граничних вредности концентрација сумпордиоксида, азотдиоксида, угљенмоноксида и циљне вредности приземног озона.

„Повећане концентрације суспендованих честица ПМ10 и ПМ2.5 и метеоролошки услови – поље високог ваздушног притиска које се формирало над Централном и Јужном Европом и тиме условило стабилност атмосфере, одсуство ветрова… допринели су задржавању високих концентрација честица ПМ10 и ПМ2.5 у приземном слоју атмосфере“, навела је Агенција.

Указала је да су то разлози прекорачења граничних вредности концентрација суспендованих честица ПМ10, измерених претходног дана на већини мерних места у Србији.

Наведено је да „на тренутно загађење недвосмислено утиче употреба индивидуалних ложишта и топлана топлотне снаге мање од 50 МW“ што „на годишњем нивоу доприносе укупној емисији ПМ10 суспендованих честица у уделу од 65 одсто, а ПМ2.5 суспендованих честица у уделу од 80 одсто“.

Нова

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Комбуха је право лековито чудо, еликсир младости и дуговечности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови поласци на линији Турица- Севојно

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

57. Саветовање агронома и пољопривредника Србије на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хаварија у Коштици, нормализација водоснабдевања до 16 часова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа “Свињски отац”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Стопића пећини уређена нова стаза дужине 60 метара ( видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечан рачун за гас биће већи за око 1.400 динара?

ОГЛАСНА ТАБЛА