12.4 C
Uzice
новембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

77 godina od herojske odbrane Užica u Aprilskom ratu 1941.

U ponedeljak 16. aprila 2018. u 11 sati, na Sarića Osoju, u organizaciji Grada Užica i Narodnog muzeja Užice, obeležena je 77. godišnjica od herojske odbrane Užica u Aprilskom ratu 1941. Tom prilikom vence su položile delegacija Grada Užica, Gradske opštine Sevojno, SUBNOR-a, Mesne zajednica Carina, Gradskog odbora potomaka ratnika 1912-1920. “Major Kosta Todorović“, Ratnih veterana 1990- 1999, humanitarne organizacije Klub 3, Udruženja boraca Sevojno i delegacija Društva istoričara.

Zamenik gradonačelinika, Nemanja Nešić odajući poštu poginulim herojima rekao je da je „Užice oduvek bio grad slobodarske tradicije i Užice je oduvek znalo da ceni slobodu pa i da se za nju žrtvuje“.

„Tako je bilo i na ovom mestu pre 77 godina kada su pripadnici Osme nemačke tenkovske divizije prilikom ulaska u Užice naišli na iznenađujuće jak otpor. Vrhunac herojstva branitelja Užica bio je u trenutku kada se neznani junak bacio na nemački tenk i bombom uništio posadu, zaustavio tenkovska napredovanja ali i sam izgubio život. Decenijama nakon toga, istorijske činjenice su pokazale da je reč bilo o Miloju Zečeviću podoficiru vojske Kraljevine Jugoslavije“, rekao je Nešić i dodao „u znak sećanja na naše pretke koji su bili poslednja odbrana Užica te 1941. godine danas smo ovde da im iskažemo poštovanje i da pokažemo da ovaj grad nikada neće zaboraviti njihovu hrabrost i žrtvu“.

Parastos poginulima služili su sveštenici crkvene opštine Užice. Državni program je završen recitacijama učenika Medicinske škole: Aleksandre Jovanović i Strahinje Poledice.

Izvor:uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Aleksincu je pre 30 godina stradao 91 rudar, tela su mesec dana izvlačena iz jame

Oglasna Tabla

Ambasador Egipta i guverner Asuana posetili Užice

Oglasna Tabla

Dobrić oštetio RAP za 6,86 miliona dinara

Oglasna Tabla

Fantastična štrudla sa makom i orasima: Savršen ukus koji se ne zaboravlja!

Oglasna Tabla

Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona

Oglasna Tabla

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, vetrovito i toplo

Oglasna Tabla

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla