ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

7 милиона динара за реконструкцију и изградњу цркава

Буџетом за ову годину опредељено је седам милиона динара за изградњу и реконструкцију цркава на територији града Ужица. Конкурс за средства биће расписан крајем овог или почетком наредног месеца, а у зависности од договора свештенства зависиће и износ средстава за сваку од светиња у Ужицу.

Према речима Николе Максимовића директора ЈП “Ужице развој” и члана Црквеног и Грађевинског одбора Град је у току прошле године издвојио значајна средства и пружио подршку изградњи Храма Покрова Пресвете Богородице у Крчагову.

У договору са ЈКП „Водовод“ урађена је комплетно изградња водоводне и канализационе мреже тако да је објекат прикључен на водовод и канализацију, а урађен је и прикључак за гас. Такође, урађена је пројектна документација за саобраћајницу на потезу од Улице Норвешких интернираца до Храма, а план је да се та саобраћајница асфалтира у току ове године и да се уради партерно уређење испред цкве. Ради се и на решавању проблема кишне канализације. Идеја је и да се поред саме цркве уради мало дечије игралиште. Очекује се у току ове године и завршетак пројектно-техничке документације за парохијски дом како би наредне године отпочели радови”.

Крајем прошле године у самом објекту урађен је под који је како истиче свештеник Иван Деспић обезбедио председник Грађевинског одбора, министар Никола Селаковић.

“Желим да изразим велику захвалност председнику и свим члановима Грађевинског одбора на великом труду и залагању, захвалност дугујемо и Граду али и свим осталим донаторима који су омогућили да у току прошле године урадимо велики део посла. Поред радова у унутрашњости Цркве изграђен је звоник висок 18 метара и помоћне просторије за паљење свећа.  У овој години жеља нам је да се уреди простор око храма, да добијемо кишну канализацију и саобраћајницу, а уз помоћ Града и државе као и до сада”.

Када је реч о новоизграђеном Храму на Белој Земљи тренутно се прави пресек изведених радова како би се сагледало шта је још неопходно завршити у самом објетку. У току су и активности на успостављању саобраћајнице која води до цркве.

Радова ће бити и у Цркви Светог Ђорђа, где је идеја је да се направи нова продавница у којој ће Ужичани моћи да купују сувенире и свеће. Део средстава већ је обезбеђен, и у току је припрема пројектне документације.

Извор: узице.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић