Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

50 srpkinja skočilo u Savu da bi izbegle silovanje

Datum 5. oktobar se već tradicionalno obeležava kao dan kada je pre 20 godina na velikim demonstracijama u Beogradu srušen režim Slobodana Miloševića, ali malo je poznato da to nije jedini značajni peti oktobar u srpskoj istoriji.

Možda samo najveći poznavaoci istorije znaju da se na današnji dan 1812. godine u selu Skela kod Obrenovca dogodila tragedija, kada je oko 50 srpskih devojaka bežeći pred Turcima odlučilo da skokom u Savu zajednički odu u smrt.

Srbi su uspeli da u Prvom srpskom ustanku proteraju Turke sa ovih prostora, ali posle nekoliko godina mira usledio je mirovni sporazum Rusije i Turske u Bukureštu 1812. godine, nakon čega je Srbija prepuštena na milost i nemilost Turcima.

Godinu dana kasnije počela je velika ofanziva na Srbiju, a naročito velike turske snage krenule su iz Bosne (oko 130.000 vojnika). Slom ustanika bio je izvestan pred ogromnom neprijateljskom silom, a Turci iz Bosne su sa zapada nadirali ka Beogradu. Na putu im se našlo i selo Skela kod Obrenovca, a tragični i herojski čin na koji se tada odlučila grupa žena i devojaka zauvek će ostati upamćen u srpskoj istoriji.

Oko 50 srpskih devojaka i žena, bežeći pred Turcima koji su želeli da ih obeščaste, skočile su u reku Savu držeći se za ruke. Sve su se udavile, ali su sačuvale svoj obraz i dostojanstvo.

Izvor:alo.rs/foto:ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Тежак удес на магистралном путу Чачак – Ужице!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико ћемо сада плаћати млеко, шећер, брашно: Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог апостола Филипа (Божићне покладе)

ОГЛАСНА ТАБЛА

НЕСТАО БРАТИСЛАВ МИНИЋ: Родитељи очајни, последњи пут се јавио из Ужица, а ОВО је много чудно

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уручени уговори пољопривредим произвођачима из Златиборског округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 27. новембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Поскупљење путарине на аутопуту „Милош Велики”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубавна прича Десанке Максимовић као да је из најлепше бајке: “Удала сам се за онога кога је моје срце тражило, иако је сиромашан”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обичаји правих српских домаћица: Тањир се никада не враћа празан

ОГЛАСНА ТАБЛА