Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

5. децембар – Међународни дан волонтера

Међународни дан волонтера, 5. децембар, обележава се у свету као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере.Циљ је подстаћи што већи број људи да понуде своје волонтерске услуге. Лјуди добре воље, како их називају, за свој рад не очекују материјалну надокнаду, сем моралних и друштвених сатисфакција, а помагање и посвећивање времена другима сматрају изразом људске хуманости, солидарности и узајамности, као и осећањем одговорности за своју заједницу.

Генерална скупштина Уједињених нација је 1985. године прогласила 5. децембар за Међународни дан волонтера, као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм УН за волонтере.

Мотиви за волонтерски рад израз су високе свести и спремности да се одговори на потребе других и унапреди живот у својој заједници. Поред сазнања да чине нешто за „праву ствар“, волонтери су у прилици да добију нова искуства, знања и вештине и да остваре нова пријатељства и контакте, као и да искористе могућност стручног усавршавања и личног напредовања.

Волонтери УН промовишу идеале волонтеризма у целом свету, помажући најсиромашнијим и мање развијеним земљама.
Канцеларија Програма Уједињених нација за развој (УНДП), преко које организација функционише, шаље волонтере у земље чланице, од којих су две трећине земље у развоју.

Организације Уједињених нација имају значајно искуство у 115 различитих професија, а сваке године 5.000 волонтера УН из више од 150 земаља активно подржаваја програме, фондове и специјализоване агенције Светске организације.
Резултати глобалне студије „Глас људи“, спроведене у 56 земаља показали су да је Србија на 45 месту светске листе, а на другом у региону по броју волонтера, са 16 одсто испитаника који су у протеклих 12 месеци радили за неку непрофитну организацију без надокнаде или плате.

Извор: Википедија

фото: OT

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Млекара „Наша Златка“ освојила награду за иновативност у производњи традиционалне српске хране на фестивалу хране и вина у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креманци поучени пророчанством Тарабића спавају мирно, Чачани страхују од нуклеарног удара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 81.годишњица од ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЛАТКО ОД ДУЊА према традиционалним рецептима: Два начина припреме за уживање у јесењим данима (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креће сезона ПРЕХЛАДА И ГРИПА: Ово су могући знакови да вашем телу недостаје ВИТАМИН Ц

ОГЛАСНА ТАБЛА

„ОВДЕ ВОДЕ ЛЕЧЕ, А ЉУДИ ВИДЕ ДАЉЕ“ Јелена чува успомену на видовите претке Тарабиће, а кућа Милоша и Митра постаће туристичка атракција

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како да уштедите грејање и сачувате топлоту у дому? Јефтини трикови које ћете увек користити

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нема одлагања грејне сезоне, ни рестрикција

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 25. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА