ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

29. фестивал гуслара Србије у Ужицу 27.и 28. маја

 

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

У организацији Савеза гуслара Србије и ужичког удружења “Право у жицу”, под покровитељством Града Ужица и Министарства културе и информисања 27. и 28. маја у Народном позоришту Ужице биће одржан 29. фестивал гуслара Србије. Према најавама организатора до данас је пријављено више од 80 учесника.

Изразивши задовољство што ће Ужице бити домаћин великом броју гуслара из целе Србије, Ратко Трмчић члан Градског већа подсетио је да град подржава многобројне фестивале и манифестације, али пре свега очување традиције.

“Управо гусле су инструмент дубоко укорењен у нашој традицији, треба их сачувати и то су препознали у ужичком удружењу гуслара које окупља чланове најразличитијих генерација. Ми смо ту да их у њиховој идеји подржимо и то и чинимо кроз подршку у организацији републичког фестивала. Бићемо као и увек добри домаћини учесницима из целе Србије. Све Ужичане али и остале љубитеље гусала из општина у окружењу позивам да у што већем броју испрате програм фестивала”.

Први такмичарски дан фестивала почиње аудицојом на којој се представљају сви пријављени такмичари, којих је по речима Иване Ивановић председнице удружења “Право у жицу” око 80.

“Са аудиције ће бити изабрано 40 учесника који ће наступити на полуфиналној вечери 27. маја, а 20 најуспешнијих 28. маја представиће се током финалне вечери од 18 часова. Њихове наступе вредноваће стручни жири који чине вишеструки прваци, народни гуслари, професори, етномузиколози и доктори наука. У ревијалном делу програма публика ће моћи да ужива у наступу најстаријег гуслара Ужица Драгослава Главоњића, савезног првака Максима Војводића, Удружења за очување традиционалне песме из вика и КУД-ова “Први Партизан”, “Ера” и “Севојно”. Фестивал ће пратити и стручна предавања еминентних стручњака из области народне књижевности и најпознатијих народних гуслара”.

За све учеснике, од којих је већина први пут у Ужицу, организован је и обилазак града и упознавање са културно-историјским наслеђем Ужица.

 

Град Ужице
Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Да ли је инфлација заиста побеђена?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пчеларима прети лоша година?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Четири особе повређене у тешкој саобраћајној незгоди у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Малинари траже минимално 350 динара за килограм

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дефицит кадрова у грађевинарству, медицини, занатима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Откупне цене млека у Србији међу највишима су у Европи

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Аеро­дро­му „По­ни­кве” по­че­ло раз­ми­ни­ра­ње те­ре­на

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору и у Бајиној Башти одржане промоције књиге „Златиборе питај Тару“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 14. април

ОГЛАСНА ТАБЛА