OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

29. фестивал гуслара Србије у Ужицу 27.и 28. маја

 

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

У организацији Савеза гуслара Србије и ужичког удружења “Право у жицу”, под покровитељством Града Ужица и Министарства културе и информисања 27. и 28. маја у Народном позоришту Ужице биће одржан 29. фестивал гуслара Србије. Према најавама организатора до данас је пријављено више од 80 учесника.

Изразивши задовољство што ће Ужице бити домаћин великом броју гуслара из целе Србије, Ратко Трмчић члан Градског већа подсетио је да град подржава многобројне фестивале и манифестације, али пре свега очување традиције.

“Управо гусле су инструмент дубоко укорењен у нашој традицији, треба их сачувати и то су препознали у ужичком удружењу гуслара које окупља чланове најразличитијих генерација. Ми смо ту да их у њиховој идеји подржимо и то и чинимо кроз подршку у организацији републичког фестивала. Бићемо као и увек добри домаћини учесницима из целе Србије. Све Ужичане али и остале љубитеље гусала из општина у окружењу позивам да у што већем броју испрате програм фестивала”.

Први такмичарски дан фестивала почиње аудицојом на којој се представљају сви пријављени такмичари, којих је по речима Иване Ивановић председнице удружења “Право у жицу” око 80.

“Са аудиције ће бити изабрано 40 учесника који ће наступити на полуфиналној вечери 27. маја, а 20 најуспешнијих 28. маја представиће се током финалне вечери од 18 часова. Њихове наступе вредноваће стручни жири који чине вишеструки прваци, народни гуслари, професори, етномузиколози и доктори наука. У ревијалном делу програма публика ће моћи да ужива у наступу најстаријег гуслара Ужица Драгослава Главоњића, савезног првака Максима Војводића, Удружења за очување традиционалне песме из вика и КУД-ова “Први Партизан”, “Ера” и “Севојно”. Фестивал ће пратити и стручна предавања еминентних стручњака из области народне књижевности и најпознатијих народних гуслара”.

За све учеснике, од којих је већина први пут у Ужицу, организован је и обилазак града и упознавање са културно-историјским наслеђем Ужица.

 

Град Ужице
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворен реконструисани гранични прелаз Котроман између Србије и БиХ

Oglasna Tabla

Посне шпагете са туњевином које су готове за свега неколико минута!

Oglasna Tabla

Концерт Биље Крстић поводом Дана Општине Чајетина

Oglasna Tabla

Данас полагање мале матуре

Oglasna Tabla

Конзервирана чесма на Тргу Светог Саве

Oglasna Tabla

У ужичком породилишту рођене три бебе

Oglasna Tabla

ГСС у сменама мотри на овим српским планинама: За њих не постоји препрека када су људски животи у питању

Oglasna Tabla

Пред нама сунчан и топао дан, температура до 34 степена

Oglasna Tabla

Најмасовнија манифестација на води, Дринска регата заказана за јул: Очекује се преко 100.000 људи

Oglasna Tabla