21.2 C
Uzice
јул 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

26. Savetovanje privrednih sudova na Zlatiboru (VIDEO)

Privredni apelacioni sud, od 4. do 7. septembra na Zlatiboru, organizovao je 26. Savetovanje privrednih sudova. Svečano otvaranje održano je u Kongresnom centru „Mona“, uz prisustvo predstavnika Ministarstva pravde, Vrhovnog kasacionog suda, sudija Ustavnog suda, sudija Privrednog apelacionog suda i 16 privrednih sudova Srbije, velikog broja naučnih radnika, advokata, privrednika i gostiju iz inostranstva.

„Svesni značaja privrednog sudstva Ministarstvo pravde dosta radi na unapređenju njegove efikasnosti, pre svega ulaganjem u IKT sistem“, istakla je ministarka pravde Nela Kuburović, dodajući da je prethodnih godinu dana za unapređenje opreme i softvera u privrednim sudovima uloženo više od 200 miliona dinara.

„Takođe, radi se na unapređenju Pravosudnog informacionog sistema koji omogućava elektronsku razmenu podataka svih sudova sa nadležnim institucijama, koje raspolažu podacima neophodnim za vođenje sudskih postupaka. Elektronska razmena podataka sada postoji sa Agencijom za privredne registre, MUP-om, matičnim knjigama itd, ali se radi i na povezivanju sa Narodnom bankom Srbije i Republičkim geodetskim zavodom“, navodi ministarka pravde.

Ona je naglasila da je elektronska razmena podataka od velike važnosti, jer direktno utiče na skraćenje postupaka i procedura, zatim smanjuje troškove dostavljanja dopisa i omogućava da se preko jednog klika dobiju informacije na koje se do sada čekalo nekoliko meseci.

„Zajedno sa jačanjem IKT sistema, radi se i na jačanju pravosudne infrastrukture – zajedno sa renoviranjem postojećih zgrada, grade se i nove pravosudne zgrade, a naravno posebnu ulogu ima privredno sudstvo. U prethodnom periodu otvorenena je nova zgrada Privrednog suda u Užicu, a izgradnjom Palate pravde u Kragujevcu, i Privredni sud u tom gradu biće smešten na novoj adresi“, rekla je ministarka Kuburović.

Predsednica Privrednog apelacionog suda Jasminka Obućina navela je da je osnovni cilj privrednih sudova postizanje efikasnijeg pravosuđa, što se čini smanjenjem broja predmeta, ažurnošću, savladavanjem priliva. Ona je dodala da privredni sudovi veliku pažnju posvećuju rešavanju starih predmeta, kao i da su pokazali veliku ažurnost pri savladavanju novoprimnjenih. Međutim, iako zadovoljna postignutim rezultatima, smatra da to nije dovoljno i da se moraju uložiti još veći napori kako bi pravosuđe postalo efikasnije, a privredni sudovi još bolji u radu.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U vreme regate broj gostiju se množi sa pet: Među posetiocima Kinezi i Arapi

Oglasna Tabla

Radovi na rekonstrukciji putnog pravca za Sinjevac

Oglasna Tabla

Jedite borovnice i usporite starenje

Oglasna Tabla