0.7 C
Uzice
фебруар 19, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

23. Jugoslovenski pozorišni festival od 5. do 12. novembra

Ovogodišnji Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu održaće se od 5. do 12. novembra. U takmičarskom delu biće prikazane predstave „Korešpodencija“ Zvezdara teatra, „Kad bi Sombor bio Holivud“ Narodnog pozorišta Sombor, „Ožalošćena porodica“ Narodnog pozorišta Beograd, „Zašto je poludeo gospodin R?“ JDP-a, „Ukroćena goropadnica“ HNK iz Splita, „Pet života pretužnog Milutina“ Ateljea 212 i „Krvave svadbe“ Budva grad Teatar. Poslednjeg dana Festivala, po običaju, na repertoaru je predstava za nagrađene, a to će ove godine biti „Strah i beda Trećeg rajha“ Narodnog pozorišta u Gračanici.

Gradonačelnik Tihomir Petković izrazio je zadovoljstvo što će Užice još jedne godine biti domaćin najboljim predstavama iz regiona i što će ugostiti renomirane umetnike:   „Prepuna sala Pozorišta u vremenu Festivala je nešto što sve nas koji učestvujemo u realizaciji ove manifestacije obavezuje. Grad Užice je ove godine izdvojio četiri miliona dinara, Ministarstvo kulture i informisanja tri miliona. To što kao grad izdvajamo za kulturu procentualno više od proseka u Srbiji, što imamo više značajnih manifestacija, daje nam za pravo da se nazovemo gradom kulture. I sigurno niko od Užičana ne želi da dovede u pitanje taj epitet. U budućnosti ćemo činiti sve da iznos novčanih sredstava povećamo jer smo svesni da je to način da sačuvamo izgled festivala i da ga još poboljšamo. Drago nam je što će se umetnici sa prostora nekadašnje Jugoslavije i najbolji teatri predstaviti užičkoj publici koja će biti privilegovana i ove godine da vidi najbolje pozorišne produkcije iz regiona.“

Selektor Festivala, Bojan Munjin je govorio o predstavama koje će biti na 23. JPF-u, ali i obrazložio ovogodišnji slogan:

„Za ovogodišnji festival izabrali smo rečenicu Branislava Nušića „Bolje je da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu“, jer njena glavna misao, da je pozorište ogledalo života, kao i da taj tragičan, tužan i smešan život, često liči na pozorište – ta se misao kao nevidljiva nit provlači kroz mnoge od izabranih predstava.“ – rekao je Munjin i naglasio da užički pozorišni festival „treba da bude arena dobrog teatra, u kojoj će se nadmetati vrhunska gluma i valjana režija, zajedno sa majstorima pera pozorišnih komaa i svim rugima koji stvaraju magiju pozorišne umetnosti.“

Direktor Pozorišta Zoran Stamatović i umetnički direktor Nemanja Ranković predstavili su program Festivala i pozvali sve Užičane da, pod povoljnijim uslovima, obezbede svoje karte u pretprodaji.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dejan Petrović: „Moj otac za mene je najbolji trubač“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Užice, grad koji je bio republika

Oglasna Tabla

Počeli geotehnički istaržni radovi za potrebe izgradnje mosta na Starom gradu

Oglasna Tabla