Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

21. март – Светски дан особа са Дауновим синдромом

 

Обележавање Светског дана особа са Дауновим синдромом, 21. март, Уједињене нације званично обележавају од 2012. године са циљем да  овај датум означи јединственост трипликације (тризомије) 21. хромозома који узрокује Даунов синдром.

Даунов синдром се јавља када појединац има додатну делимичну (или целу) копију хромозома 21. Још није познато зашто се овај синдром јавља, али је присутан у свим регионима широм света и узрокује различите степене интелектуалног и физичког инвалидитета и повезане медицинске проблеме. Адекватан приступ здравственој заштити, програмима ране интервенције и инклузивном образовању, као и одговарајућа истраживања, од виталног су значаја за раст и развој појединца. У циљу подизања свести јавности о Дауновом синдрому, Генерална скупштина позива све државе чланице, релевантне организације система Уједињених нација и друге међународне организације, као и цивилно друштво, укључујући невладине организације и приватни сектор, да посматрају Светски дан посвећен особама са Даун синдромом на одговарајући начин.

Процењена инциденција Дауновог синдрома је између 1 на 1.000 до 1. на 1.100 живорођених широм света. Сваке године се роди око 3.000 до 5.000 деце са овим поремећајем хромозома. Квалитет живота особа са Дауновим синдромом може се побољшати испуњавањем њихових здравствених потреба, укључујући редовне прегледе код здравствених радника ради праћења психичког и физичког стања и пружања благовремене интервенције, било да се ради о физиотерапији, радној терапији, логопедској терапији, саветовању или специјалном образовању.

Појединци са Дауновим синдромом могу постићи оптималан квалитет живота кроз родитељску бригу и подршку, медицинско усмеравање и системе подршке у заједници као што је инклузивно образовање на свим нивоима. Ово олакшава њихово учешће у друштву и испуњење њиховог личног потенцијала.

Светски дан посвећен особама са Даун синдромом је јединствена прилика да се глобална заједница са Дауновим синдромом повеже сваке године, тако да могу да се: размењују идеје, искуства и знања; можемо оснажити једни друге да се залажемо за једнака права за особе са Дауновим синдромом и да допремо до кључних актера како би се донеле позитивне промене.

 

Извор: United Nations; World Dawn Sindrom Day 21 March; www.un.org/en/observances/down-syndrome-day

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Представљање активности спроведених у циљу ревизије Плана квалитета ваздуха

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због поплава евакуисане 24 особе, укључујући деветоро деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најјефтиније дестинације за летовање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како превремено пензионисани до веће пензије

ОГЛАСНА ТАБЛА

У суботу 5. Косидба у Кривој Реци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Презентација концепта паментих градова (smart sity) на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатни офталмолошки прегледи на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас без струје у следећим улицама:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Град се укључио у акцију „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА