ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

200г српских купина у Шведској кошта 10€: Цена за три године спала са 280 на 100 динара, српски воћари у бризи

Воћари немају новца да плате бераче.

Драгутин Таловић из околине Чачка пре десет година одлучио се да на свом имању на 30 ари посади купине. Много времена, новца, труда и рада уложио је да његов купињак заиста буде за понос. Принос и квалитет плодова је одличан и скоро сваке године роди око шест тона овог воћа. Ипак, како каже, иако је српска купина изузетно тражена у свету, откупна цена је ове године изузетно ниска и на граници исплативости.

„Оно што ће бити смрт за српску купину јесте та цена која много варира. Пре две године била 280, прошле 180, а сада 100 динара по килограму. Ми знамо да је извозна цена 7,5 евра, па се питамо да ли је много да воћару од ког заправо све зависи, не може од тога да се плати ни четвртина, бар 200 динара и ми смо задовољни. Овако на ову цену нама се не исплати да гајимо купину, ако се овако настави бићемо принуђени да се уопште више не бавимо купинама следеће године“, каже за РИНУ Драгутин.

Он додаје да у ситуацији попут ове, немају рачуна да плате раднике стога све беру сами, а због тога им је део рода потпуно пропао.

„Устајемо са првим петловима и крећемо да беремо од пола пет па све до увече. Касније то развозимо, ради се буквално од јутра до мрака како бисмо успели што више да наберемо. Откупљивач нам је једна локална хладњача, он човек плаћа све што узме, не касни са исплатама, али и он прати предвиђену откупну цену која је ове године заиста ниска“, истиче Таловић.

Купине на свом имању Драгутин и Светлана беру већ двадесетак дана, а берба ће потрајати још неких пола месеца. Улагања у купињак нису мала, па је велико питање да ли ће се Драгутину ове сезоне и оно што је уложио уопште вратити или ће на крају сезоне ипак бити у минису. Нада се некој промени бар следеће године.

„Сви траже српску купину, ова чачанска је заиста одличног квалитета и укуса. Користи се као конзумна, али и за прераду. Гледао сам на интернету у великим количинама иде за Француску, у Шведској је 10 евра 200 грама наших купина. Ваљда ће неко обратити пажњу и на нас воћаре, да и ми имамо бар неку зараду“, истиче Драгутин.

Извор: Телеграф

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Претежно сунчано, температура до 27 степени Целзијуса

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија се опрашта од косовских јунака, били су изузетни људи који нису могли да трпе зулум над својим народом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против грипа следеће недеље у домовима здравља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Измене у саобраћају због најављених радова на путевима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Додела Награде “Милутин Ускоковић”

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК Торник: Дан пешачења

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас претежно сунчано и топлије

ОГЛАСНА ТАБЛА