OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Šesnaesti novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije. U Srbiji su najčešće diskriminisane osobe sa invaliditetom, žene, deca i starije osobe, navela je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Prema istraživanjima poverenice za zaštitu ravnopravnosti, ministarstava i nevladinih organizacija, najčešće su diskriminisane osobe sa invaliditetom, žene, deca i starije osobe, navela je za RTS direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Što se tiče zaštite dece, izjavila je da se ove godine obeležava trideset godina od stupanja na snagu Konvencije UN o pravima deteta i da je otvoren veliki broj tema, među kojima i vršnjačko nasilje.

„Sve češće je i javnost upoznata sa ovim problemima. Ono što ohrabruje je da imamo dosta brzu i efikasnu reakciju nadležnih službi, pre svega Ministarstva prosvete. I škole postaju svesne toga da se vršnjačko nasilje, ili bilo koji vid nasilja, ne može prikrivati, neophodno je da ono bude prijavljeno“, rekla je Paunovićeva.

Pokrajinski zaštitnik građana Zoran Pavlović u svom saopštenju povodom Međunarodnog dana tolerancije naveo da, kako kaže Paunovićeva, u Srbiji živi više od 30 različitih etničkih zajednica i da je to veliko bogatstvo zemlje, zato je važno očuvanje kulturne baštine.

„U ovoj zemlji se školuje preko 60.000 dece na 16 manjinskih jezika, 11 manjinskih jezika je u upotrebi u lokalnim samoupravama. Imali smo preko 1.900 projekata koji su se odnosili na zaštitu nematerijalne kulturne baštine pripadnika nacionalnih manjina“, naglasila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Tolerancija nije samo moralna, već i pravna obaveza. Polovina žena ubijenih u porodičnom nasilju nije prijavila nasilje. Paunovićeva kaže da je važno da građani moraju da prijave nasilje institucijama kako bi pravovremeno reagovale.

„Za dve godine imamo preko 50.000 izrečeni hitnih mera Ministarstva unutrašnjih poslova. To govori da država na ozbiljan i odgovoran način želi da se suprotstavi nasilju, pa i nasilju u porodici“, navela je Paunovićeva.

Izvor:RTS 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Рундек и Екипа у Градском културном центру

Oglasna Tabla

Уређење простора у ГКЦ-у, од 15. августа богат програм за све генерације

Oglasna Tabla

Добродошли на 6. Меморијални концерт трубачких оркестара „Светозар Лазовић Гонго“

Oglasna Tabla

За три дана Сабора трубача, регистровано 866 саобраћајних прекршаја, 153 возача возило под дејством алкохола, 11 под дејством дроге

Oglasna Tabla

Слобода у победничком ритму: Ужичани бољи од Мачве (2:1)

Oglasna Tabla

Данас је Свети Пантелејмон, добро је започети посао или кренути на пут

Oglasna Tabla

Не излазите без кишобрана – на снази наранџасти метео-аларм

Oglasna Tabla

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla