10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

15,5 miliona dinara za adaptaciju stare škole „Aleksa Dejović“ u Sevojnu

Ministar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i gradonačelnik Užica Tihomir Petković potpisali su danas u Beogradu Ugovor o korišćenju sredstava iz budžetskog fonda za program lokalne samouprave kojim je Užicu dodeljeno 8,5 miliona dinara za projekat adaptacije stare škole „Aleksa Dejović“ u Sevojnu.

Ukupna vrednost radova na adaptaciji je 15,5 miliona dinara od kojih će Ministarstvo finansirati 8,5 a Grad Užice preostali iznos. Raspisivanje tendera za izvođača radova se očekuje u narednom periodu a završetak radova na rekonstrukciji ovog objekta planiran je do kraja godine.

Budući objekat će u dogovoru sa školom i Gradskom opštinom Sevojno imati muzejske postavke, galerijski i izložbeni prostor, radionice, književne i muzičke i druge kulturne sadržaje. Funkcionalnu organizaciju prizemlja činiće multifunkcijski prostor, izložbeni prostor kao i deo kancelarijskog prostora. Intervencijama u postojećim prostorijama, rušenjem pojedinih konstruktivnih elemenata objekta i ugradnjom nove opreme, formiraće se prostor koji je u funkcionalnom smislu prilagođen planiranoj nameni.

Svi planirani radovi kako unutrašnji na rekonstrukciji podova, stolarije, molerski tako i radovi na fasadi i krovnom pokrivaču biće izvedeni na način kako bi se zadržala autentičnost objekta.

Osim Užica iz ovog Fonda za svoje projekte sredstva je dobilo i 58 drugih opština i gradova Srbije, a tim povodom ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je rekao:

„Prezadovoljan sam što ćemo posle 6 godina, ponovo biti u mogućnosti da, kroz 32 puta veći Fond za lokal, konkretno pomognemo opštinama i gradovima da realizuju projekte od velikog značaja za njihove sugrađanke i sugrađane“ i naglasio da su lokalne samouprave dugo bile prinuđene da rešavaju hroničnih ili akutne probleme, a da Ministarstvo nije moglo da odgovori na zahteve sa lokala za ovom vrstom podrške i pomoći.

„Za Fond od 320 miliona dinara prijavio se 171 projekat u vrednosti većoj od 2 milijarde dinara“, otkrio je ministar i rekao da se time bolje razume kolike su potrebe lokala i koliko je ovaj fond značajan. Istovremeno, ministar je i naveo da će se potruditi da se Fond poveća sledeće godine.

uzice.rs/naslovna:Objekat stare škole „Aleksa Dejović“ u Sevojnu

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla