-4.1 C
Uzice
децембар 6, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

15,5 miliona dinara za adaptaciju stare škole „Aleksa Dejović“ u Sevojnu

Ministar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i gradonačelnik Užica Tihomir Petković potpisali su danas u Beogradu Ugovor o korišćenju sredstava iz budžetskog fonda za program lokalne samouprave kojim je Užicu dodeljeno 8,5 miliona dinara za projekat adaptacije stare škole „Aleksa Dejović“ u Sevojnu.

Ukupna vrednost radova na adaptaciji je 15,5 miliona dinara od kojih će Ministarstvo finansirati 8,5 a Grad Užice preostali iznos. Raspisivanje tendera za izvođača radova se očekuje u narednom periodu a završetak radova na rekonstrukciji ovog objekta planiran je do kraja godine.

Budući objekat će u dogovoru sa školom i Gradskom opštinom Sevojno imati muzejske postavke, galerijski i izložbeni prostor, radionice, književne i muzičke i druge kulturne sadržaje. Funkcionalnu organizaciju prizemlja činiće multifunkcijski prostor, izložbeni prostor kao i deo kancelarijskog prostora. Intervencijama u postojećim prostorijama, rušenjem pojedinih konstruktivnih elemenata objekta i ugradnjom nove opreme, formiraće se prostor koji je u funkcionalnom smislu prilagođen planiranoj nameni.

Svi planirani radovi kako unutrašnji na rekonstrukciji podova, stolarije, molerski tako i radovi na fasadi i krovnom pokrivaču biće izvedeni na način kako bi se zadržala autentičnost objekta.

Osim Užica iz ovog Fonda za svoje projekte sredstva je dobilo i 58 drugih opština i gradova Srbije, a tim povodom ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je rekao:

„Prezadovoljan sam što ćemo posle 6 godina, ponovo biti u mogućnosti da, kroz 32 puta veći Fond za lokal, konkretno pomognemo opštinama i gradovima da realizuju projekte od velikog značaja za njihove sugrađanke i sugrađane“ i naglasio da su lokalne samouprave dugo bile prinuđene da rešavaju hroničnih ili akutne probleme, a da Ministarstvo nije moglo da odgovori na zahteve sa lokala za ovom vrstom podrške i pomoći.

„Za Fond od 320 miliona dinara prijavio se 171 projekat u vrednosti većoj od 2 milijarde dinara“, otkrio je ministar i rekao da se time bolje razume kolike su potrebe lokala i koliko je ovaj fond značajan. Istovremeno, ministar je i naveo da će se potruditi da se Fond poveća sledeće godine.

uzice.rs/naslovna:Objekat stare škole „Aleksa Dejović“ u Sevojnu

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ugašen požar u zlatiborskom hotelu Narcis, nema povređenih

Oglasna Tabla

Nema popusta na „crni petak“, samo na crveno slovo i krsnu slavu!

Oglasna Tabla

U oktobru Zlatibor bio najposećenije turističko mesto u Srbiji

Oglasna Tabla

Balkansko Prvenstvo u karateu: Lidija Trmčić i Jana Radović u borbi za medalju

Oglasna Tabla

Manastir Rujan čeka freskopisce (VIDEO)

Oglasna Tabla

Od nove godine novi uslovi za odlazak u penziju

Oglasna Tabla

Uhapšen lekar u Priboju: Primao mito i pravio lažne izveštaje, privedeno još petoro

Oglasna Tabla

Vojimir Ajdačić iz Ivanjice ugasio stotu rođendansku svećicu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla