18.8 C
Uzice
новембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

15 MILIONA ZA CRKVE I VERSKE ZAJEDNICE

Crkve i verske zajednice u Užicu ove godine mogu da računaju na dotacije u iznosu od 15 miliona dinara, koliko je za tu namenu planirano u gradskom budžetu.

Grad je, pre nekoliko dana, raspisao konkurs za ta sredstva za koja je navedeno da će biti namenjena „za realizovanje programa u cilju unapređenja verskih sloboda i ostvarivanja opšteg dobra i zajedničkog interesa“.

Pravo na dodelu novca imaju crkve i verske zajednice koje su određene kao tradicionalne Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, a koje se nalaze na teritoriji Užica. Dodeljena sredstva se, kako je navedeno, moraju realizovati najkasnije do kraja ove godine.

– Sredstva predviđena Odlukom o budžetu grada Užica za finansiranje i sufinasniranje projekata crkava i verskih zajednica dodeljuju se za projekte izgradnje crkvenih ili verskih objekata – piše u konkursu.

Kao kriterijumi za dodelu sredstava su navedeni – broj vernika, sufinansiranje projekata iz drugih izvora, usmerenost ka što većem broju korisnika, realan finansijski plan za predloženi projekat, kao i to da se objekti crkve ili tradicionalne verske zajednice nalaze na teritoriji grada Užica.

S druge strane, užička skupština je, na poslednoj sednici, usvojila odluku o prodaji zemljišta od oko 40 ari u naselju Krčagovo, koje je u vlasništvu grada, a koje je pripadalo nekadašnjem kompleksu vojne kasarne „Četvrti puk“. Početna cena te parcele, prema proceni užičke filijale Poreske uprave je 15 miliona dinara. U skupštinskom materijalu za tu sednicu je navedeno da je ta lokacija namenjena, između ostalog, za izgradnju verskih objekata, te da je „Srpska pravoslavna Crkvena opština užička, koja je po procentu vernika najzastupljenija, iskazala svoje potrebe za izgradnjom novih objekata, između ostalih i u Krčagovu“.

(izvor:danas.rs/piše:Nenad Kovačević)

cest

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla

Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe u četvrtak

Oglasna Tabla

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

Oglasna Tabla

MR Zorica Milosavljević zastupljena u „Leksikonu stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju“

Oglasna Tabla

Izgradnja i popravka seoskih puteva u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Poznat spisak polovnih automobila koje nećemo moći više da uvozimo: Srbi ostaju bez omiljenih vozila

Oglasna Tabla

Šansa za đake da se prijave do kraja novembra petnica otvara vrata za 2.000 najdarovitijih srednjoškolaca

Oglasna Tabla

(VIDEO) Evo kako su uhapšeni radnici Prvog partizana i državljanin Severne Makedonije

Oglasna Tabla

I danas toplo i vetrovito, moguć olujni vetar

Oglasna Tabla