19.7 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

14. Međunarodni grafički bijenale „Suva igla“

Gradska galerija Užice XIV Međunarodni grafički bijenale SUVA IGLA Užice 2019 organizuje pod pokroviteljstvom Grada Užica, a manifestacija je podržana i od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Bijenale Suva igla je osnovano 1993 godine i specifičan je po tome što je najverovatnije jedini koji se fokusira na tehniku suve igle. Ova izrazito crtačka tehnika od grafičara zahteva maksimum umne i tehničke posvećenosti. Izražajnost dela isključivo zavisi od umetnika, njegovog načina graviranja različitim profilima čeličnih igli u ploču. Ekskluzivnost tehnike suva igla jesu mali tiraži prilikom štampanja.

Bijenale „Suva igla“ je svojevremeno je na Trijenalu grafike u Krakovu u Poljskoj uvršten među 20 najznačajnijih  Manifestacija u svetu grafičke umetnosti.

U prethodnih trinaest Međunarodnih izložbi u Gradskoj galeriji,  učešće je uzelo preko 550 umetnika iz 70 zemalja sveta. Od doniranih grafika je formirana značajna grafička kolekcija- Kabinet Suve igle, koja sada broji preko 650 grafičkih dela.

Članovi stručne selekcione komisije XIV Međunarodnog grafičkog bijenala „Suva igla“ Užice 2019 bili su grafički umetnici Aleksandar Mladenović i Bojan Otašević i istoričarka umetnosti Ljubica  Jelisavac iz Srbije i grafički umetnici iz Poljske Ana Sadovska i Stanislav Holeva.

Selekciona komisija je u program Bijenala uvrstila 65 od ukupno 164 prispela rada.

 

Gran-pri XIV bijenala pripala je autoru Vladimiru Zuevu koji dolazi iz Rusije, „Zlatna igla” dodeljena je umetniku iz Australije Kristoferu Dentonu, „Srebrna igla” beogradskom slikaru i grafičaru Branku Rakoviću posebno odanom tehnici suve igle, dok je „Bronzanom iglom” nagrađen takođe umetnik iz Beograda Nenad Zeljić. Posebnim pohvalama bijenala nagrađeno je troje umetnika: Artur Masternak iz Poljske, Kraisak Čiračaisakul iz Tajlanda i Tatjana Marticki iz Srbije.

Izložba Bijenala Suva igla Užice 2019 u Gradskoj galeriji biće otvorena do 16.08.2019. godine.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kolaps kod Užica: Izbegavajte magistralu Užice – Požega preko Sevojna!

Oglasna Tabla

Firma iz Požege muljana sa rečnim šljunkom iz Moravice: Država ih angažovala da srede korito, a oni šljunak preprodali za skoro 6 miliona dinara

Oglasna Tabla

Ispovest muškarca iz Užica kojeg žena neprestano vara: „Saznao sam da me je varala i pre braka“

Oglasna Tabla

U Užicu osnovana Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija

Oglasna Tabla

Da li ste spremni da se pozdravite sa letom? Danas počinje jesen

Oglasna Tabla

Vruća jabukovača: Preukusno piće koje pomaže u mršavljenju!

Oglasna Tabla

Prognoza vremena za narednih sedam dana

Oglasna Tabla

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla