15.8 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

130 MILIONA ZA PODSTICANJE RAĐANJA DOBIĆE ČETIRI OPŠTINE U SRBIJI

FORMA

Opštine u četiri regiona u Srbiji dobiće 130 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekte populacione politike, najavila je Slavica Đukić Dejanović povodom Međunarodnog dana porodice.

Javni poziv za pilot projekte za jačanje populacione politike raspisan je 12. maja i traje do 29. maja ove godine, a pravo da učestvuju imaju sve opštine koje ispune dva uslova – da već u svom budžetu imaju predviđena sredstva za mere podrške porodici ili podsticanje rađanja i da imaju telo zaduženo za pitanja demografije.

“Planirano je da projekti budu pokrenuti u po najmanje jednoj opštini u regionu Vojvodine, Beograda, centralna i zapadna Srbija, jugoistočna Srbija. Ako budu slični uslovi, novac za projekat može deliti i više opština”, rekla je Đukić Dejanović za Tanjug.

Ona kaže da će opština koja dobije nepovratna sredstva ta sredstva koristiti u cilju primene pronatalitetnih mera, jačanje porodice, materinstva, usklađivanje rada i roditeljstva, ravnopravnosti roditeljskih funkcija, kako bi bilo što više dece.

Za ovu namenu u budžetu je obezbeđeno 130 miliona dinara za sufinansiranje od 85 odsto ukupnih troškova za predložene mere populacione politike, dok će preostalih 15 odsto finansirati lokalne samouprave.

PUNA KUCA

Maksimalni iznos koji može biti dodeljen lokalnoj samoupravi koja podnese prijavu je do 32, 5 miliona dinara po projektu. Sredstva se moraju utrošiti u toku budžetske godine.

Bespovratna sredstva namenjena su sufinansiranju onih mera koje se odnose na podsticanje rađanja, ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, promocija zdravlja i reproduktivnog zdravlja.

“Opština koja dobije sredstva za projekate i ukoliko investicija da rezultat, biće nam model za pravljenje zakonskih akata koji će obavezati državu da pomaže i druge opštine po sličnmom modelu”, pojasnila je Dejanović.

Međunarodni dan porodice, obeležava se od 1993. godine, a naša sagovornica kaže da je važno podržati sve porodice koje imaju bilo kakav problem – zdravstveni, socijalni, ekonomski.

“To prilika da se podsetimo da je porodica okruženje u kome se uče osnovne vrednosti – ljubav, odnos prema radu, dijalog. Porodice sa više dece predstavljaju jedan od naših osnovnih ciljeva”, poručila je ministarka.

Ona je podsetila da po popisu iz 2011. godine u Srbiji imamo najviše porodica sa jednim detetom i da je glavni cilj motivisati bračne parove da imaju dvoje dece.

 Izvor: Tanjug

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla

Literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Užičko izdavaštvo 30-ti put na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Oglasna Tabla

Likovna izložba“Tri kraljice mira i sloge“ 28. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Nastavak „miholjskog leta“: U utorak jutro sveže, tokom dana toplo, a evo kada nas očekuje preokret

Oglasna Tabla

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla