ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ СРБИЈА

10 zanimljivosti o Srbiji – Šta nas čini zanimljivim stranicima?

Dok čitate zanimljive činjenice o raznim delovima sveta, zemljama, čudima i čudesima, zagolica vam se mašta koja često nenamerno izaziva osmeh na vašim licima i sledećeg dana se hvalite znanjem koje ste upili iz određenog članka ili knjige.

A da li ste se ikada zapitali koje činjenice Srbiju i srpski narod čine zanimljivim i privlačnim strancima, i izaziva njihovu maštu i stvara osmeh na njihovim licima kakav ste imali i vi, saznajući o nečem nešto potpuno novo, a ponekad i bizarno.

Zanimljivosti o Srbiji

Predstavljamo vam interesantne činjenice koje Srbiju čine zanimljivim i lepim, a ponekad i bizarnim iz ugla stranaca..

* Prva zanimljiva činjenica jeste da se industrija pravljenja satova razvila baš u Srbiji pre nego što je nastala u Švajcarskoj?! Srbija poseduje sat koji je nastao 600 godina ranije nego u čuvenoj ,,Zemlji satova“.

* Druga zanimljiva činjenica strancima i svim turistima, koji prolaze kroz našu ravničarsko-brdovitu zemlju, a i nama velika čast, jeste da su statistički, Srbi proglašeni najgostoljubivijim narodom na celom svetu.

* Treća zanimljiva činjenica je da su grad Beograd osnovali Kelti u trećem veku pre nove ere. Smatra se da reč Singidunum datira još iz starog keltskog jezika koji se prostirao na područjima Balkana i  znači ,,soko grad“.

* Četvrtu zanimljivu činjenicu posvetićemo Savi Vladisavljeviću, čoveku srpskog porekla koji je u Rusiji proglašen za najpoznatijeg čoveka u Rusiji svih vremena. Njegovo najznačajnije delo zasniva se na Kajhtinskom ugovoru kada je u 19. veku regulisao granice i odnose Kine i Rusije.

* Peta interesantna činjenica je da je srpska pozajmljenica ,,vampir“ jedina reč uzeta iz korpusa srpskog jezika, a koja je svetski prihvaćena i koristi se širom naše planete.

* Zanimljiva i najbizarnija činjenice jeste fascinantnost stranaca „Silikonskom Dolinom“ koja se nalazi na Dorćolu, a koja je, pored barova, pabova, kafića i kafana, poznata po devojkama koje ovaj kraj posećuju, a poseduju silikonske implante u svojim grudima. Svaki stranac kada dođe u Beograd postavi pitanje da li to zaista postoji ili je samo mit. Ne, stranci! Silikonska dolina i devojke ovakvog tipa uvek možete zateći u ovom kraju grada.

* Sedma zanimliva činjenica jeste da je Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, čak tri puta pretvarana u džamiju tokom perioda Srbije pod Osmanlijskim carstvom koja je trajala skoro 500 godina.

Na prostorima današnje Srbije, pre dolaska Slovena, kada je Balkan bio u sastavu Rimskog carstva, između trećeg i ćetvrtog veka rođeno je čak 18 rimskih vladara. Od njih čak pet rimskih careva, rođeni su na teritoriji Blakana uključujući i Konstantina Velikog koji je rođen u Nišu, 272. godine.

* Da li ste znali da je Srbija u poslednjih nekoliko godina najveći izvoznik malina na svetu? U 2012. Godini čak 95% malina na celom svetu, gajile su se u Srbiji.

* Deseta zanimljiva činjenica, koju pretposavljam da i vi niste znali, a naći ćete je jednako zanimljivu kao i stranci, a to je  da današnja grupa naroda u istočnoj Srbiji poznata kao Vlasivodi poreklo od Kelta. Ovo je jedna od niza, kako istorijskih, a tako i jezičkih teorija o potomcima Vlaha. Smatra se da vlaška magija pronalazi svoje korene upravo u keltskim kultovima i obrednim ceremonijama.

Istraživajući i nalazeći zanimljive činjenice o Srbiji iz ugla stranaca, sita sam se nasmejala, a nadam se da ćete i vi!
Изв
ор: Портал млади

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце

Временска прогноза за суботу -18. мај

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 16.05.2024.

Саветовалиште за жене са инвалидитетом оболеле од рака дојке „ЈЕФИМИЈА“ организује двадесет прву уличну акцију „ЦВЕТ КОЈИ ЖИВОТ ЗНАЧИ“

Влада и просветари договорили да се у што краћем року измени Кривични закон

Кустендорф почиње данас на Мећавнику

Промоција збирке песама Кошмари Кошара

ОГЛАСНА ТАБЛА