Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

10 zanimljivosti o Srbiji – Šta nas čini zanimljivim stranicima?

Dok čitate zanimljive činjenice o raznim delovima sveta, zemljama, čudima i čudesima, zagolica vam se mašta koja često nenamerno izaziva osmeh na vašim licima i sledećeg dana se hvalite znanjem koje ste upili iz određenog članka ili knjige.

A da li ste se ikada zapitali koje činjenice Srbiju i srpski narod čine zanimljivim i privlačnim strancima, i izaziva njihovu maštu i stvara osmeh na njihovim licima kakav ste imali i vi, saznajući o nečem nešto potpuno novo, a ponekad i bizarno.

Zanimljivosti o Srbiji

Predstavljamo vam interesantne činjenice koje Srbiju čine zanimljivim i lepim, a ponekad i bizarnim iz ugla stranaca..

* Prva zanimljiva činjenica jeste da se industrija pravljenja satova razvila baš u Srbiji pre nego što je nastala u Švajcarskoj?! Srbija poseduje sat koji je nastao 600 godina ranije nego u čuvenoj ,,Zemlji satova“.

* Druga zanimljiva činjenica strancima i svim turistima, koji prolaze kroz našu ravničarsko-brdovitu zemlju, a i nama velika čast, jeste da su statistički, Srbi proglašeni najgostoljubivijim narodom na celom svetu.

* Treća zanimljiva činjenica je da su grad Beograd osnovali Kelti u trećem veku pre nove ere. Smatra se da reč Singidunum datira još iz starog keltskog jezika koji se prostirao na područjima Balkana i  znači ,,soko grad“.

* Četvrtu zanimljivu činjenicu posvetićemo Savi Vladisavljeviću, čoveku srpskog porekla koji je u Rusiji proglašen za najpoznatijeg čoveka u Rusiji svih vremena. Njegovo najznačajnije delo zasniva se na Kajhtinskom ugovoru kada je u 19. veku regulisao granice i odnose Kine i Rusije.

* Peta interesantna činjenica je da je srpska pozajmljenica ,,vampir“ jedina reč uzeta iz korpusa srpskog jezika, a koja je svetski prihvaćena i koristi se širom naše planete.

* Zanimljiva i najbizarnija činjenice jeste fascinantnost stranaca „Silikonskom Dolinom“ koja se nalazi na Dorćolu, a koja je, pored barova, pabova, kafića i kafana, poznata po devojkama koje ovaj kraj posećuju, a poseduju silikonske implante u svojim grudima. Svaki stranac kada dođe u Beograd postavi pitanje da li to zaista postoji ili je samo mit. Ne, stranci! Silikonska dolina i devojke ovakvog tipa uvek možete zateći u ovom kraju grada.

* Sedma zanimliva činjenica jeste da je Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, čak tri puta pretvarana u džamiju tokom perioda Srbije pod Osmanlijskim carstvom koja je trajala skoro 500 godina.

Na prostorima današnje Srbije, pre dolaska Slovena, kada je Balkan bio u sastavu Rimskog carstva, između trećeg i ćetvrtog veka rođeno je čak 18 rimskih vladara. Od njih čak pet rimskih careva, rođeni su na teritoriji Blakana uključujući i Konstantina Velikog koji je rođen u Nišu, 272. godine.

* Da li ste znali da je Srbija u poslednjih nekoliko godina najveći izvoznik malina na svetu? U 2012. Godini čak 95% malina na celom svetu, gajile su se u Srbiji.

* Deseta zanimljiva činjenica, koju pretposavljam da i vi niste znali, a naći ćete je jednako zanimljivu kao i stranci, a to je  da današnja grupa naroda u istočnoj Srbiji poznata kao Vlasivodi poreklo od Kelta. Ovo je jedna od niza, kako istorijskih, a tako i jezičkih teorija o potomcima Vlaha. Smatra se da vlaška magija pronalazi svoje korene upravo u keltskim kultovima i obrednim ceremonijama.

Istraživajući i nalazeći zanimljive činjenice o Srbiji iz ugla stranaca, sita sam se nasmejala, a nadam se da ćete i vi!
Изв
ор: Портал млади

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Субвенције за замену дизел возила и како до њих

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кошаркашка утакмица: КК Слобода – КК Слога

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове пројекције филмова у биоскопу Културног центра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице расписало новинарски конкурс „Цвет једнакости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа “Месец (дана) на селу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вечита недоумица: Зашто се за жуту боју косе каже да је плава?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Наложено ХИТНО повлачење из продаје једне од најпопуларнијих формула за бебе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Комплет лепиња заузела прво место на листи „Тејст атласа“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Половина потрошача у Србији троши више од 3.000 динара месечно на дигиталне услуге

ОГЛАСНА ТАБЛА