18.9 C
Uzice
новембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

10 godina nije utvrđeno ko je kriv za sedmoro mrtvih u Užicu

U najvećoj nesreći posleratne oružarske industrije u Užicu poginulo je sedmoro radnika. Navršilo se punih deset godina od te tragedije za koju niko nije krivično odgovarao.

Požar koji je izazvao seriju eksplozija u podzemnim pogonima fabrike „Prvi partizan“ odneo je živote Svetlane Đurić (40), Jasmine Ostojić (24), Jelene Lončarević (36), Gordane Đokić (30), Vidojke Terzić (50), Biljane Luković (52) i Dragana Milovanovića (42). Svi stradali radili su u odeljenju barutnog punjenja. Nekoliko povređenih u eksploziji zbrinuto je u užičkoj bolnici.

– Stotinak nas je bilo u podzemnom pogonu. Prvi prasak je bio jeziv, a zatim je usledio i drugi. Spasavali smo žive glave bežeći kroz lavirint fabričkih hodnika izmičući vatri koja je grabila za nama brzinom svetlosti. Nastao je stampedo, trčali smo i gazili jedni preko drugih. Punih 45 minuta su odjekivale eksplozije – priča za „Blic“ radnik „Prvog partizana“ koji je te noći bio na poslu.

Nedugo posle nesreće, pod sumnjom propusta u radu, uhapšeno je petoro radnika ovog preduzeća, čija krivica je kasnije odbačena. Prvi rezultati istrage pokazali su da je barut nedozvoljeno presipan.

Drugim veštačenjem odgovornost osumnjičenih je odbačena jer su prethodno veštačeni samo pojedini uzorci. Sud u Užicu naložio je i superveštačenje.

Gradski zavod za veštačenje u Beogradu našao je da je bilo određenih propusta u radu, ali je isključio krivicu osumnjičenih, i naveo da je požar izazvao nestabilan barut, sklon samozapaljenju.

Posle ovoga, na predlog tužilaštva je doneta odluka da se postupak odloži na neodređeno vreme, dok se ne ispita kvalitet baruta. Međutim, posle ovoga nikakav krivični postupak više nije pokretan.

Izvor:blic.ra/Vladimir Lojanica/ naslovna fotografija:M. CVETKOVIĆ / RAS SRBIJA

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla

Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe u četvrtak

Oglasna Tabla

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

Oglasna Tabla

MR Zorica Milosavljević zastupljena u „Leksikonu stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju“

Oglasna Tabla

Izgradnja i popravka seoskih puteva u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Poznat spisak polovnih automobila koje nećemo moći više da uvozimo: Srbi ostaju bez omiljenih vozila

Oglasna Tabla

Šansa za đake da se prijave do kraja novembra petnica otvara vrata za 2.000 najdarovitijih srednjoškolaca

Oglasna Tabla

(VIDEO) Evo kako su uhapšeni radnici Prvog partizana i državljanin Severne Makedonije

Oglasna Tabla

I danas toplo i vetrovito, moguć olujni vetar

Oglasna Tabla