ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ

1. јун – Међународни дан детета

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Међународни дан детета се прославља као би се указало на дечија права, њихову  угроженост и могући нестанак. 1. јун је изабран за датум којим ће се прослављати  ова манифестација од стране Генералне скупштине Уједињених Нација 1954. године.  Сличан догађај славимо и 20. новембра, под називом Светски дан деце, осврћући се  на њихов значај, и колико су деца заправо незаобилазна тачка сваког друштвеног  слоја. Првобитан назив носио је Међународни дан заштите деце, осврћући се на све  већи број оболеле деце, или деце са посебним потребама, одлучено је одлуком УН  да овај догађај треба да нуди спој и заједништво, где не постоји разлика у језику,  националности, вери исл. Дете је само дете, и треба да ужива права као и свако друго  биће на земљи! 

Први пут, дечија права су утврђена Конвенцијом о правима детета усвојеном од  стране УН 1989. године. Основна начела које је пропагирала ова конвернција су:

-Право на живот, опстанак и развој 

-Право на партиципацију 

-Најбољи интерес детета 

-Право на недискриминацију 

Ово је грубо речено, колаж законских потреба у којем је изврдавање кажњиво и  недопустиво. Међутим, сви знамо да се деца обрадују малим стварима, украсима,  игром и весељем. Детињство је један од најблажеснијих периода у животу човека.  Као да си ушушкан и заштићен од свих потешкоћа и замки које свет нуди, неупрљан и  чист, очуван и подигнут тако да направиш разлику, и увидиш исту.  

Човек постаје најближи себи када постигне онакву озбиљност коју има дете док се  игра. Не журите превише брзо да одрастете, детињство је као албум слика, не можеш да  га само прелисташ а да се не насмејеш. Осмех детета у ком год времену живели,  остаје непроцењив.

Извор novisvet.rs
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Асфалтирањем се завршавају радови у Улици Марије Маге Магазиновић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локални механизми за развој женског предузетништва у руралној средини (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски дан срца – 29. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба – Хобијем по свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 6. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА

На мобилном мамографу у Чајетини прегледано 788 жена, најављене нове активности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први „Ужички фестивал ходања“ у недељу 1. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Усвојена Стратегија активног и здравог старења у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА