Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

1. јун – Међународни дан детета

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Међународни дан детета се прославља као би се указало на дечија права, њихову  угроженост и могући нестанак. 1. јун је изабран за датум којим ће се прослављати  ова манифестација од стране Генералне скупштине Уједињених Нација 1954. године.  Сличан догађај славимо и 20. новембра, под називом Светски дан деце, осврћући се  на њихов значај, и колико су деца заправо незаобилазна тачка сваког друштвеног  слоја. Првобитан назив носио је Међународни дан заштите деце, осврћући се на све  већи број оболеле деце, или деце са посебним потребама, одлучено је одлуком УН  да овај догађај треба да нуди спој и заједништво, где не постоји разлика у језику,  националности, вери исл. Дете је само дете, и треба да ужива права као и свако друго  биће на земљи! 

Први пут, дечија права су утврђена Конвенцијом о правима детета усвојеном од  стране УН 1989. године. Основна начела које је пропагирала ова конвернција су:

-Право на живот, опстанак и развој 

-Право на партиципацију 

-Најбољи интерес детета 

-Право на недискриминацију 

Ово је грубо речено, колаж законских потреба у којем је изврдавање кажњиво и  недопустиво. Међутим, сви знамо да се деца обрадују малим стварима, украсима,  игром и весељем. Детињство је један од најблажеснијих периода у животу човека.  Као да си ушушкан и заштићен од свих потешкоћа и замки које свет нуди, неупрљан и  чист, очуван и подигнут тако да направиш разлику, и увидиш исту.  

Човек постаје најближи себи када постигне онакву озбиљност коју има дете док се  игра. Не журите превише брзо да одрастете, детињство је као албум слика, не можеш да  га само прелисташ а да се не насмејеш. Осмех детета у ком год времену живели,  остаје непроцењив.

Извор novisvet.rs
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

44. књижевнa манифестацијa „Одзиви Пауну“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Добре вести за оболеле од канцера: Откривен вирус за инфицирање и уништавање штетних ћелија рака

ОГЛАСНА ТАБЛА

За програм Моја прва плата пријавило се преко десет хиљада фирми

ОГЛАСНА ТАБЛА

81 година од Ужичке републике – мање познати детаљи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 24. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Турнир шампиона по други пут у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проф. др Бојанин о размаженој деци: Не васпитава се речима. Нико није постао добар зато што су му придиковали

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мере за уштеду струје нису обавеза, него предлог и молба

ОГЛАСНА ТАБЛА