OГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

1. јун – Међународни дан детета

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Међународни дан детета се прославља као би се указало на дечија права, њихову  угроженост и могући нестанак. 1. јун је изабран за датум којим ће се прослављати  ова манифестација од стране Генералне скупштине Уједињених Нација 1954. године.  Сличан догађај славимо и 20. новембра, под називом Светски дан деце, осврћући се  на њихов значај, и колико су деца заправо незаобилазна тачка сваког друштвеног  слоја. Првобитан назив носио је Међународни дан заштите деце, осврћући се на све  већи број оболеле деце, или деце са посебним потребама, одлучено је одлуком УН  да овај догађај треба да нуди спој и заједништво, где не постоји разлика у језику,  националности, вери исл. Дете је само дете, и треба да ужива права као и свако друго  биће на земљи! 

Први пут, дечија права су утврђена Конвенцијом о правима детета усвојеном од  стране УН 1989. године. Основна начела које је пропагирала ова конвернција су:

-Право на живот, опстанак и развој 

-Право на партиципацију 

-Најбољи интерес детета 

-Право на недискриминацију 

Ово је грубо речено, колаж законских потреба у којем је изврдавање кажњиво и  недопустиво. Међутим, сви знамо да се деца обрадују малим стварима, украсима,  игром и весељем. Детињство је један од најблажеснијих периода у животу човека.  Као да си ушушкан и заштићен од свих потешкоћа и замки које свет нуди, неупрљан и  чист, очуван и подигнут тако да направиш разлику, и увидиш исту.  

Човек постаје најближи себи када постигне онакву озбиљност коју има дете док се  игра. Не журите превише брзо да одрастете, детињство је као албум слика, не можеш да  га само прелисташ а да се не насмејеш. Осмех детета у ком год времену живели,  остаје непроцењив.

Извор novisvet.rs
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Најмасовнија манифестација на води, Дринска регата заказана за јул: Очекује се преко 100.000 људи

Oglasna Tabla

Сутра почиње завршни испит за ученике осмог разреда

Oglasna Tabla

Страховито олујно невреме погодило ужички крај, на најјачем удару нашло се село Буар

Oglasna Tabla

Почиње пријава за ваучере од 15.000, они који су већ конкурисали имају право на разлику

Oglasna Tabla

Временска прогноза недељу – 26. јун

Oglasna Tabla

Рецепт за ВОЋНА ЖЕЛЕ ЈАЈА: Нестварно лепа јестива декорација коју може свако да направи (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Током викенда појачана контрола саобраћаја из МУП-а

Oglasna Tabla

Временска прогноза за суботу – 25. јун

Oglasna Tabla

Приложите средства за изградњу храма Вазнесења Христовог у Бучју

Oglasna Tabla