1 C
Uzice
28 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

Praksa pokazuje da se 90% ljudi teško seća imena svojih prabaka i pradede i, na žalost to mnogo pokazuje o njihovom životu. Ali u idealnim slučajevima, svaki čovek bi trebao da zna svoje pretke do sedme generacije!

Tradicija poznavanja i odavanja svojih predaka bila je dobro poznata ranijim generacijama i potpuno zaboravljena u naše vreme.

Izgubili smo razumevanje zašto je to potrebno i za šta, i potpuno smo prestali da se interesujemo za svoje korene. Ali naš život zavisi od toga! Nije uzalud sećanje na rod beleženo u porodičnom stablu.

Stablo drveća simbolizuje nas, listovi su naša deca, a korenje su preci.

Sada zamislite da ste uzgajali veliki i zdravo potomstvo i vaše drvo izgleda snažno i moćno. Ali o svojim precima gotovo ništa ne znate i nikad vas to nije zanimalo. Kakvo će korenje imato takvo drvo? Slabo, malo, beživotno ili jako i snažno… U slučaju oluje, da li će izdržati? Jer na kraju samo to korenje može sačuvati vaše stablo da se na slomi kad dođe do jakog vetra…

Ako čoveka ne zanima prošlost i ne razume zašto treba da poznaje svoje pretke, onda mu je uskraćena moć i podrška porodice, sile koja ponekad spašava živote! Ali samo znanje nije dovoljno. Ako osoba ima loš odnos sa roditeljima, bakama i dedama, upravo je na tom mestu blokiran protok generičke energije.

Ogorčenost, bes, mržnja ne samo da sprečavaju snagu porodice, već i ovu silu pretvaraju u negativnu i destruktivnu. Stoga je toliko važno izgraditi odnos sa dedama, bakama, ako su još živi ili im oprostite ako su umrli. Ali nije to jedini razlog zašto treba da poznajte svoje pretke i održavate dobre odnose sa njima:

Sedam generacija čoveka simbolizuje njgovih sedam energetskih centara. Svaka generacija formira u našem životu određene aspekte:

Prva generacija. To ste vi.

Druga generacija (roditelji – 2 osobe) – formiraju telo, zdravlje, prenose porodične priče.

Pročitajte i Porazno? Đacima dali da napišu nastavak na reč BUBA! Nije mogla da veruje šta je VEĆINA napisala
Treća generacija (baka i deda – 4 osobe) – odgovorni su za inteligenciju, sposobnosti, talenate.

Četvrta generacija (prabaka i pradeda – 8 ljudi) – čuvari sklada, radosti u životu i materijalnog blagostanja.

Peta generacija (čukunbaba i čukundeda -16 osobe) – odgvorni su za sigurnost u životu.

Šesta generacija (Navrbaba i navrdeda – 32 osobe) – pružaju vezu sa tradicijom.

Sedma generacija (Kurđel i kurđela – 64 osobe) – odgovorni su za zemlju, grad, kuću u kojoj živimo.

Ako 64 osobe razvrstamo po ovom redu: 6+4=10 -> 1+0= 1. Znači sve se svede na prvu generaciju. Tako je krug roda od sedam generacija opet zatvoren.

Zašto treba da znate sve porodične tajne do sedme generacije? Zato što te priče sadrže informacije o mentalnim bolestima, poremećajima, krvnim vezama, kumskim vezama, porodičnim neprijateljima, prijateljima, imovini, zemljištima, kućama, državama, verama i td.

Evo jednog praktičnog primera:

One godine kada je Crna Gora tražila i dobila nezavisnost, svako je imao svoj stav, pa i moja drugarica koju znam od malih nogu. Zajedno smo sedele kod mene i pile kafu (bile smo studenti), dok je moj deda sedeo u uglu sobe i potpuno nezainteresovano gledao vesti. Nije se uključivao u naše priče, pa smo mislili i da nas ne čuje. Ona je pričala kako ne može da podnese da se ONI odvajaju, i šta ONI misle ko su? Bolje je i da se odvoje i td. Puna gorčine je nekoliko puta rekla CRNOGORČINE, dok se u jednom momentu moj deda okrenuo, pogledao je i samo blago upitao:

“Mala, znaš li ti ko ti je bio prađed?”

Ona se zbunila, zacrvenela, pa promucala da ne vidi zašto je sada to bitno. Deda je coknuo i rekao: “Ja znam. Sećam se tvog prađeda, đeda, a znam ti i ćaću. Svi su Crnogorci, mala! Svi!”

Izvor: Stil.kurir

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zabranjene posete u užičkoj bolnici

Oglasna Tabla

Ariljske zimske radosti

Oglasna Tabla

Mladomir iz Požege ušao u Ginisovu knjigu rekorda: Besedio više od 6 sati, talenat za držanje zdravica otkrio slučajno

Oglasna Tabla

Drvo palo na vozilo u pokretu i usmrtilo muškarca

Oglasna Tabla

Slana pita od jogurta sa šunkom i krastavčićima

Oglasna Tabla

Pretežno oblačno, mestimično s kišom

Oglasna Tabla

Данас је Савиндан

Oglasna Tabla

Užičani se rastali sa jednim od svojih najboljih košarkaša-Dušanom Kutlešićem

Oglasna Tabla

Jačanje imuniteta kod odraslih: učinite organizam otpornim u samo 8 koraka

Oglasna Tabla