OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Zeleni savet : Ne koristite ugalj i smanjite upotrebu automobila

UŽICE-Problem zagađenja vazduha u našem gradu izuzetno kompleksan, uzrokovan većim brojem raznorodnih faktora – sagorevanjem fosilnih goriva u gradskim i individualnim kotlarnicama, emisijom štetnih gasova poreklom od saobraćaja, a naročito specifičnom geografskom konfiguracijom grada smeštenog u kotlini reke Đetinje što uzrokuje nepogodne klimatske posledice poput temperaturne inverzije, čini ovo pitanje teško rešivim,navodi se u saopštenju Zelenog saveta grada Užica.

Ipak, Savet smatra da se primenom adekvatih mera i aktivnosti, može doprineti smanjenju problema.
Osim centralizovanih sistema grejanja, većeg instalisanog kapaciteta, Savet ističe ključni značaj pojedinca kako kao učesnika u procesu zaštite životne sredine, tako i kao učesnika u nastanku problema zagađenja vazduha. Zbog toga Savet ovim putem poziva sve naše sugrađane da u skladu sa svojim mogućnostima daju lični doprinos u rešavanju ovog problema.

Zeleni savet  u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha posebno u periodu povećanog zagađenja, uzrokovanog nepovoljnim klimatskim prilikama poziva Užičane da   ne koriste ugalj kao energent i smanje upotrebu automobila,kao i da ne koriste otpadne materijale kao energente (plastika, guma, tekstil itd.), a da  pepeo nakon loženja odlažu u posude pored kontejnera posebno za to namenjene.
U saopštenju se navodi da Savet podržava aktivnosti koje je grad do sada sproveo, uključujući konkurs iz oblasti energetske efikasnosti namenjen individualnim domaćinstvima, konverziju većinskog dela kotlarnica Gradske toplane, gasifikaciju grada i dr., pri čemu očekuje da se u istom pravcu nastavi najvećom brzinom i neodložno.
U skladu sa obavezama predviđenim Zakonom o zaštiti vazduha, izrađen je Plan kvaliteta vazduha za Užice, koji je trenutno u proceduri dobijanja saglasnosti od strane nadležnog Ministarstva, nakon čega sledi njegovo usvajanje na gradskoj skupštini. Planom su predviđene mere i aktivnosti za dostizanje graničnih vrednosti parametara kvaliteta vazduha, sa vremenskim rokovima za njihovo sprovođenje. Obzirom da su mere predviđene Planom istovetne merama koje je Savet sačinio u cilju smanjenja zagađenja vazduha, Savet je dao pozitivno mišljenje na pomenuti dokument uz podršku gradu za dosledno sprovođenje istog.
Savet još jednom podseća sve pravne subjekte koji imaju sedište na teritoriji grada Užica, kojima je grad Užice osnivač na obavezu korišćenja gasa kao energenta u periodima povećanog zagađenja (od 15. novembra do 15. februara) propisanu Odlukom o korišćenju gasa kao primarnog energenta i poziva i sve privredne subjekte da se priključe inicijativi, da korišćenjem ekoloških energenata daju svoj doprinos smanjenju zagađenja.

Takođe, ističu  značaj rada inspekcije i predlažu  pojačan inspekcijski nadzor u periodu povećanog zagađenja vazduha.

Izvor: zoomue.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

4 fenomenalna recepta za jela sa tikvicama: Od čorbe do deserta

Oglasna Tabla

Za mesec dana 10000 otkaza

Oglasna Tabla

Mural će biti urađen na drugoj lokaciji o trošku grada

Oglasna Tabla

Užički štab za vanredne situacije zatražio od države da otvori poljsku bolnicu za lečenje kovid bolesnika

Oglasna Tabla

Zašto su čisti krvni sudovi najvažnija stvar tokom korona virusa: Lek koji morate da pijete ovih dana!

Oglasna Tabla

Troje demonstranata privedeno u užičku policiju nakon protesta

Oglasna Tabla

Vreme danas: Sunčano i veoma toplo, do 34 stepena

Oglasna Tabla

100 novih zaraženih u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Crni dan za Srbiju: Preminulo 18 osoba

Oglasna Tabla