19 C
Uzice
август 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Zbog niske cene malina – besparica u Arilju

 

Ovogodišnja niska otkupna cena malina od samo 145 do 155 dinara za kilogram ostavlja teške posledice u Arilju, a promet u prodavnicama opšte potrošnje je značajno opao. Sezona 2017. ostaće zapamćena kao jedna od najlošijih ne samo zbog cene već i zbog kasnih prolećnih mrazeva i suše koji su prepolovili rod ovog voća.

   „Sigurno je da se osećaju posledice zbog loše cene malina. Promet robe u mojim prodavnicama je opao u odnosu na prethodne godine, a slična situacija je i u Požegi i Užicu gde veliki broj stanovnika živi od proizvodnje ovog voća. Dodatan problem je bio i slab rod usled suše“, rekao nam je Andrija Novaković, vlasnik prodavnica „RAM“ u Arilju i Požegi.

Foto:Dejan Veselinović

 Dejan Jovanović, direktor supermarketa „Livade“ u Arilju, kaže da je promet opao za 25 procenata i da se to može objasniti samo niskom cenom malina. „U našem gradu 90 procenata ljudi živi od malina i to im je glavni prihod. Najgore od svega je što situacija do početka naredne berbe može biti samo još lošija“, objašnjava Jovanović.

Foto:Dejan Veselinović

 Inače, otkupna cena malina od 145 do 155 dinara po kilogramu je varirala u odnosu na to da li su poljoprivrednici predavali ovo voće za gotov novac ili uz kooperantski odnos sa nekom hladnjačom. Takođe, oni voćari koji nisu sami prevozili maline do hladnjače, već su je predavali na mestu branja, imali su 5% nižu cenu. Zanimljivo je navesti da u Arilju postoji više od stotinu velikih, srednjih ili malih hladnjača.

Užice Oglasna Tabla/Piše:DEJAN VESELINOVIĆ/Naslovna fotografija Arilje- Dejan Veselinović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Licidersko srce na Zlatiboru u znaku prijateljstva i humanosti

Oglasna Tabla

Прослава поводом осам векова аутокефалности Српске православне цркве на Златибору (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Posni ručak, na vodi: Od čorbe do glavnog jela – 7 recepata za celu nedelju

Oglasna Tabla