17.8 C
Uzice
мај 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Zbog nevezanog pojasa i prljavih tablica moraćete da odrešite kesu

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov kaže da će izmenama Zakona o saobraćaju biti povećane kazne za velika prekoračenja brzine, vožnju pod uticajem alkohola, nevezivanje pojasa, prljave tablice.

„Kazne će biti smanjene za manja prekoračenja brzine i vožnju zaustavnom trakom. Primena novih pravila se očekuje krajem ove ili početkom sledeće godine“, rekao je Arsov za RTS.

Dodaje da je Predlog zakona prošao Vladu, a u Skupštini treba da bude usvojen u toku novembra, tako da će nova pravila u saobraćaju biti primenjena krajem ove ili početkom sledeće godine. Kako je naveo, prekoračenje brzine i vožnja pod uticajem alkohola su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća.

Zato je, kako ukazuje, Ministarstvo u novom zakonu povećalo sankcije i smanjilo dozvoljenu granicu alkohola u krvi na 0,2 miligrama po mililitru. Takođe, uvodi se i nova granica – visoka alkoholisanost, od 0,5 do 0,8 odsto.

Tablice moraju da budu čitljive

„Uvodi se i nekoliko tipova alkoholisanosti u zavisnosti od količine alkohola, na osnovu čega će se i određivati visina kazne“, navodi Arsov.

Što se tiče nevezivanja sigurnosnog pojasa, kazna se povećava na 10.000 dinara, a za prljave tablice na 10.000 dinara.

Arsov objašnjava da policija sve više koristi automatsku detekciju prekršaja i kamere zbog čega tablice moraju da budu čitljive.

Kazne će biti smanjene za manja prekoračenja brzine i vožnju zaustavnom trakom.

Odustalo se od oduzimanja vozila

Manje prekoračenja brzine je od 20 do 30 kilometara na čas u naselju i 30 do 40 van naselja, precizira Arsov.

„Kazne su novčane i oduzimanje poena, ali ne i oduzimanje vozila, od čega se odustalo“, naveo je Arsov.

Komentarišući jučerašnje uletanje automobila u pešačku zonu u Knez Mihailovoj, Arsov kaže da tužilac nije incident kvalifikovao kao saobraćajnu nezgodu, već kao krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Izvor:Tanjug/naslovna:4.bp.blogspot.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U ponedeljak pre podne sunčano, posle podne oblačno sa padavinama

Oglasna Tabla

Nikola Filipović osvojio svetski kup u Budimpešti

Oglasna Tabla

Izložba „Život i delo Milutina Milankovića“

Oglasna Tabla