11.8 C
Uzice
април 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

ZBOG „DIVLJE“ GRADNJE UNESKO ŽELI DA IZBRIŠE SOPOĆANE I STARI RAS SA SVOJE LISTE

Zbog divlje gradnje prostorna kulturno-istorijska celina sa manastirom Sopoćani ugrožena je i preti joj da bude skinuta sa UNESKO-ve liste Svetske kulturne baštine.

 Na ovom prostoru gotovo svakodnevo niču nelegalne građevine, koje prete da ugroze jedan od najznačajnijih srpskih kulturnih spomenik. Međutim, adekvatne reakcije vlasti nema.

Iguman Teokstit navodi da, ukoliko bi se pretnje Uneska ostvarile, ovo bila jedna jako neprijatna situacija za celu Srbiju, ravna katastrofi.

Jedini koji su nešto preduzeli povodom nelegalne gradnje su monasi manastira Sopoćani, koji su otkupili deo zemlje oko manastira. Međutim, ni to nije trajno rešenje.

Kako prenosi televizja B92, nedavno je u blizini manastirskog kompleksa nelegalno podignuta i džamija.

Monasi tvrde da protiv muslimanske bogomolje nemaju baš ništa da kažu, već samo žele da upozore na divlju gradnju koja bi mogla manastiru naneti neprocenjivu štetu.

“Protiv džamije nemamo ništa, to mora ljudima da se razjasni, već protiv divlje gradnje. Svakome je svoja bogomolja najvažnija, a pogotovo u ovim krajevima gde se svi lepo družimo i pomažemo se, i Srbi i muslimani.”

U inspekcijskim službama grada Novog Pazara tvrde da oni nisu nadležni za ovo pitanje, već Ministarsvo građevinarstva i službe Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Manastir Sopoćane sagradio je kralj Stefan Uroš I Nemanjić još u 13. veku. U manastiru se nalazi i jedna od najlepših fresaka na svetu, Uspenje Presvete Bogorodice.

Od 1979. godine manastir je pod zaštitom Uneska.

Izvor: Opanak.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Rukometaši Užica superiorni u Arilju

Oglasna Tabla

Doživotni zatvor se vraća u Krivični zakonik

Oglasna Tabla

Dvadeset godina od bombardovanja RTS-a

Oglasna Tabla