OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Zaštitimo drevnu svetinju od propadanja! Crkva Sv. Nikole u Brekovu prepuštena zubu vremena

Arilje – Seoske crkve nastale u davnim vremenima, najčešće imaju dve istorije, onu stvarnu, pisanu, i onu drugu, iz narodnih predanja. Takav slučaj je i sa crkvom Svetog Nikole u ariljskom selu Brekovo. Narodno predanje kaže da je crkva sagrađena u 13. veku, dok zvanična dokumenta i stil gradnje kažu da je nastala između 16. i 17. stoleća kao i da je živopis iz tog vremenskog perioda..

Jerej Aleksandar Karanac paroh brekovski ističe da je vrlo moguće da je sadašnja građevina podignuta na temeljima starog zdanja, jer je čitav plato na kome se svetinja nalazi zapravo staro grobno mesto.
Ova crkvica zaštićena je Rešenjem Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture i Odlukom o utvrđivanju NKD od velikog značaja još 1951. ali je i pored takve odredbe danas u veoma lošem stanju.

Zidovi crkve su napukli, delom zbog starosti, ali i zbog ljudske nebrige.

„Neposredno pored crkve meštani ovog sela podigli su spomenik kralju Aleksandru, ali su taj spomenik 1946. dolaskom novih vlasti, minirali i srušili, a kao posledica toga, zidovi crkve dodatno su se rastresli“, kaže jerej Karanac.

Freske u crkvi takođe su u veoma lošem stanju i svakodnevno blede, a malter na kojima su oslikane bukvalno svaki dan otpada.

„Uveče očistimo i usisamo podove crkve ali već ujutru svuda su fragmenti maltera koji nezadrzivo opada“, kaže sveštenik.

Freske u ovoj crkvi sigurno su nekada bile izuzetan ukras, a prema rečima jereja Karanca dve se posebno ističu svojom neobičnošću i lepotom.

„Iznad ulaza na zapadnom zidu nalazi se freska Isusa sa tri glave što predstavlja simbol Svete Trojice i veoma je neobična. Nažalost, od tri glave, jasno se vidi jedna i nazire druga, dok je treća nažalost nestala. Samo po veličini oreola možemo biti sigurni da je u pitanju ovakva predstava Isusa“, ističe otac Aleksandar.
Još jedna neobična freska krasi južni pilastar ove crkve, koja se retko viđa u našim hramovima, a u pitanju je slika Svetog Merkurija, koja jedino još postoji u manastiru Lesnovo u Makedoniji.

Ikonostas u crkvi je iz 19. veka i stilski je neujednačen, a na njemu je radilo više majstora.

„Ono što znamo to je da su Carske Dveri i nadverje radili izvesni Janko i Petar Moler ili neko iz njihovog okruženja. Na njima su tri ikone a po svojoj neobičnosti ističe se ikona Tri svetitelja na kojoj su prikazani, Sv. Nikola, Sv. Alimpije Stolpnik i Sv. Kliment. Ovakav vid prikazivanja svetitelja karakterističan je za crkve oko Soluna, a struka kaže da je uradio Grk Stavro“, ističe prota Karanac.

Uz ovu ikonu tu je ikona Isusa i Bogorodice na kojima je urađena zaštita od strane stručnjaka iz Narodnog muzeja u Užicu.

Međutim, stanje u kome se nalazi čitav ikonostas je alarmantno, jer ga je žižak uzeo pod svoje i preti mu potpuno propadanje.
„Aplicirali smo na konkursu ministarstva kulture sa projektom koji je podrazumevao zaštitu i rekonstrukciju Carskih Dveri, nadverja, gornjeg friza sa ikonama i krsta, ali smo nažalost odbijeni“, kaže otac Aleksandar.

Procena stručnjaka iz Narodnog muzeja u Užicu je da je za ove namene potrebno između 500 i 600 hiljada dinara, ali crkva na žalost ta sredstva nema, pa je sada sve u božijim rukama.
Crkva Sv. Nikole do sada je imala tri rekonstrukcije i to 1765, 1824. i 1930. kada je dozidana priprata. U starim zapisima stoji da je crkva bila pokrivena borovom korom, zatim maćanskim pločama, a negde sredinom 90 – ih godina prošlog veka stavljen je crep.

Inače, selo Brekovo, nalazi se na 28 kilometara od Arilja i u njemu žive vredni i pošteni ljudi. U neposrednoj blizini crkve nalazi se i škola koja za razliku od mnogih gradski beleži trend porasta broja đaka.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Potvrde o plaćenim porezima po odbitku do kraja januara

Oglasna Tabla

10 razloga da mobilne uređaje zabranite deci mlađoj od 12 godina

Oglasna Tabla

Krkobabić: Mladima ćemo dati 150.000 praznih seoskih kuća

Oglasna Tabla

Teško prohodni putevi do nekoliko novovaroških sela, jak vetar pravi nanose visoke skoro metar

Oglasna Tabla

„Nemci od ponedeljka deportuju nazad skoro sve Srbe koji se pojave na granici“

Oglasna Tabla

U Zlatiborskom okrugu hospitalizovano 326 covid pacijenata

Oglasna Tabla

U prevrtanju automobila nekoliko metara od reke Lim, povređeni žena i maloletno dete

Oglasna Tabla

DS Užice – Pozivamo sve da se udružimo oko besplatnih udžbenika

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za četvrtak – 28. januar

Oglasna Tabla