18.3 C
Uzice
јул 17, 2019
SRBIJA

Zamena oružanog lista samo uz lekarsko uverenje

Oni koji do početka marta sledeće godine ne zamene oružne listove, ali i oni koji ne dostave MUP-u lekarsko uverenje na svakih pet godina, rizikuju prekršajne kazne od 5.000 do 150.000 dinara, ali i da im se oduzmu oružje i municija.Svi građani koji legalno poseduju oružje, a poseduju oružne listove izdate po starom Zakonu o oružju i municiji, moraće da ih zamene do 5. marta sledeće godine. Ovaj rok za zamenu ovog dokumenta dat je zbog velikog broja vlasnika.
„Stari“ vlasnici moraće MUP-u da dostave i uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za posedovanje oružja, ali neće morati da prolaze kroz obuku u rukovanju pištoljima ili revolverima.

„Zakonom o oružju i municiji, koji je počeo da se primenjuje 5. marta 2016. godine, propisana je zamena isprava tako što su fizička lica, koja su posedovala oružne listove i dozvole za nošenje oružja za ličnu bezbednost, kao i pravna lica i preduzetnici koja su posedovala odobrenja za držanje oružja izdata po zakonu koji je važio do dana početka primene ovog zakona, dužna da u roku od tri godine od dana početka primene novog zakona podnesu zahtev za izdavanje isprave, zajedno sa uverenjem o zdravstvenoj sposbnosti navodi se u odgovoru MUP Srbije.

Ubistva koja su se desila poslednjih godina uticala su na neophodnost utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za posedovanje oružja u okviru aktuelnog Zakona o oružju i municiji.

„Uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja izdaje zdravstvena ustanova koja je rešenjem ministarstva nadležnog za poslove zdravlja ispunila uslove za obavljanje lekarskih pregleda za utvrđuvanje zdravstvene sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja. Spisak navedenih zdravstvenih ustanova nalazi se na sajtu Ministarstva zdravlja“, navode u MUP-u.

Kazne za nelegalno posedovanje od 5.000 do 150.000 diara i oduzimanje oružja

Oni koji do početka marta sledeće godine ne zamene oružne listove, ali i oni koji ne dostave MUP-u lekarsko uverenje na svakih pet godina, rizikuju prekršajne kazne od 5.000 do 150.000 dinara, ali i da im se oduzmu oružje i municija.

U slučajevima kada vlasnik oružja premine, rok za prijavljivanje smrti je 45 dana, a tu obavezu imaju oni koji se u takvoj situaciji „nađu u posedu oružja“, pre svega supružnici ili drugi članovui porodice. Tada oružje preuzima policija, a oružje treba da bude predmet ostavinske rasprave.

Da bi naslednik zadržao oružje, treba da ispuni uslove kao i bilo koji drugi ghrađanin koji podnosi zahtev za izdavanje oružanog lista, između ostalog, da prođe lekarski pregled i obuku u rukovanju oružjem. Ako se odredi da je naslednik oružja maloletan, oružje će se čuvati do njegovog punoletstva.

Za neprijavljivanje smrti vlasnika oružnog lista u roku od 45 dana za one „u čijem se posedu našlo oružje“ predviđene su kazne od 5.000 do 150.000 dinara uz zaštitnu meru oduzimanja oružja i municije.

Izvor: Telegraf/Foto: Novosti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Skuplja registracija ako je broj šasije ili motora nečitak

Oglasna Tabla

Novi zakon o komunalnoj policiji: Ako ne poslušate naređenje, kazna do 20 hiljada dinara

Oglasna Tabla

Stigao odgovor Ministarstva: Za godinu dana oštećeno više od 13 000 mama

Oglasna Tabla