1.9 C
Uzice
децембар 9, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru ukida se dogodine

Posle punih pet godina Zakon o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi 31. decembra se stavlja “ad akta”. Kontrola zapošljavanja će, međutim, i dalje postojati preko Vladine komisije koja će pratiti planiranu masu zarada svakog budžetskog korisnika u 2020, sa zahtevima za dodatno zapošljavanje. To znači da će se i u narednoj godini do posla u državnoj službi dolaziti samo uz “zeleno svetlo” komisije.

Kako “Novosti” saznaju, zapošljavanje novih službenika biće moguće samo u skladu sa finansijskim mogućnostima, a tamo gde dolazi do prirodnog odliva ljudi, kao što je odlazak u penziju ili promena posla, novi kadar će se odobravati bez zastoja preko komisije.

Od kraja 2013. godine, kada je uvedena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru broj zaposlenih je smanjen za gotovo 49.000, tako da danas 6,4 odsto svih zaposlenih radi u državnoj administraciji, dok je u EU taj prosek 8,5.

Prema podacima prosvetnih sindikata, ukidanju zabrane u ovom sektoru nada se oko 32.000 ljudi, a ministar Mladen Šarčević nedavno je naglasio da je među njima i 20.000 žena koje čekaju stalan posao da bi se ostvarile kao majke. Najveći problem, međutim, beleži se u socijalnoj zaštiti.

– Po Uredbi, u sektoru socijalne zaštite treba da bude zaposleno 9.926 radnika, a sada nedostaje 790 ljudi – kažu u Sindikatu socijalnih radnika. – Manjak je socijalnih radnika i pravnika, kao i negovatelja i medicinskih sestara – tehničara u domovima. Primera radi, u Vojvodini je stalno otvoren konkurs za negovateljice i sestre, a odnedavno i na jugu Srbije.

Stručnjaci u centrima, kako naglašavaju u sindikatu, preopterećeni su i zaduženi za oko 300 predmeta, a u Beogradu i do 750. Primera radi, na Zapadu je prosek između 10 i 20 slučajeva po socijalnom radniku.

Računica Sindikata lekara i farmaceuta kaže da u ovom trenutku zdravstvu nedostaje oko 3.500 lekara i 8.000 medicinskih sestara.

Premijerka Ana Brnabić je istakla da vlada nije dozvoljavala zapošljavanje u administraciji. Ograničenja u prosveti danas posle pet godina se ocenjuju kao greška, jer su nastavnici neopravdano svrstani u administraciju. To, međutim, ne znači da uopšte nije bilo zapošljavanja. Samo u sektoru zdravstva prošle godine posao je dobilo 4.000 ljudi, a ove još više.

Fiskalni savet je više puta upozoravao Vladu da je zabrana zapošljavanja i neplansko smanjivanje broja zaposlenih ostavilo ozbiljne negativne posledice na rad i kvalitet usluge javnog sektora. Broj stalno zaposlenih se smanjivao, a deo odlazećih radnika je bio rešavan posrednim angažovanjem na određeno.

Novosti i PP Media

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Humanitarna akcija „Pomoć drugu“

Oglasna Tabla

Posne kiflice sa ajvarom (video)

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог Алимпија

Oglasna Tabla

Isplata novembarskih penzija

Oglasna Tabla

Projekcija filma i koncerta: The Doors

Oglasna Tabla

Od danas pojačana kontrola vožnje u alkoholisanom stanju: 42.000 pijanih isključeno iz saobraćaja

Oglasna Tabla

Pre podne maglovito, tokom dana sunčano, do 15 stepeni

Oglasna Tabla

Posni specijalitet iz Vranja: Lučen gra na starinski način

Oglasna Tabla

Pomoć Medicinske škole Užice štićenicima manastira Sveta Petka kod Paraćina

Oglasna Tabla