OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Više od 13 000 novih stabala u širem centru grada

Grad Užice je dobio sredstva od Ministarstva za zaštitu životne sredine za pošumljavanje parcela u širem centru grada. Zamenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljević je ovim povodom istakao da će 13 050 jednogodišnjih stabala javora biti zasađeno na 5,22 ha kolika je ukupna površina pet parcela obuhvaćenih ovim projektom.

„Vrednost projekta je 1 788 000 dinara od kojih je 1 234 000 učešće Ministarstva, a 534 000 je učešće Grada Užica, tačnije 31 % vrednosti projekta. Tri parcele koje će biti pošumljene su u Velikom parku dok su preostale dve na Belom groblju“, naveo je Stanisavljević i dodao da će u Velikom parku biti pošumljene parcele na kojima su se osušili četinari 2012. godine. Kao razlog za izbor upravo javora za pošumljavanje, Stanisavljević navodi da je ta vrsta drveta dosta otpornija za uslove gradske sredine, pa je zbog uspešnosti pošumljavanja pao izbor na tu vrstu.

„Ovo pošumljavanje je od velikog značaja za naš grad i od njega ćemo imati više benefita, od zaštite zemljišta od erozija, prečišćavanje vazduha koje je naročito značajno u zimskom periodu, pa do drugih opšte korisnih funkcija šume koje naši sugrađani dobijaju boravkom u prirodi“, ističe Stanisavljević i dodaje da su sadnice koje će biti zasađene kontejnerske, odnosno sadnice sa zaštićenim korenovim sistemom jer je uspešnost prijema ovakvih sadnica daleko veća.

Sve sadnice će, kako navodi Stanisavljević, biti dobavljene iz Semenskog centra JP Srbijašume u Požegi, jer su uslovi u kojima su te sadnice odgajane vrlo slični onim kod nas gde će biti zasađene, što doprinosi uspešnosti pošumljavanja. Pošumljavanje će biti realizovano krajem oktobra, početkom novembra, kada stane vegetacija i kada to vremenski uslovi dozvole.

„Svedoci smo sve većem sušenju i uništavanju šuma, što direktnim što indirektnim uticajem čoveka, tako da svako podignuto stablo je naše ulaganje u zaštitu životne sredine, u proizvodnju kiseonika i u budućnost naših najmlađih“, rekao je Stanisavljević.

Stanisavljević je najavio da će Grad i naredne godine konkurisati kod istog ministarstva za pošumljavanje novih deset hektara, kako u gradskim tako i u prigradskim sredninama.

Članica Gradskog veća Dunja Đenić zadužena za ekologiju je istakla da je veoma značajno što se jedan ovakav projekat realizuje u Užicu, posebno kada se uzme u obzir činjenica da se u našem gradu već decenijama borimo sa aerozagađenjem.

„Grad Užice svake godine ima nove mere koje primenjuje kako bi se smanjilo aerozagađenje, počev od mera energetske efikasnosti, mera konverzije sistema grejanja, kako velikih sistema tako i sistema grejanja fizičkih lica, ali akcija poput ove i sadnja drveća je svakako nešto što značajno doprinosi smanjenju aerozagađenja“, navodi Đenićeva.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Crni dan za Srbiju: Preminulo 18 osoba

Oglasna Tabla

KOVID računi se gase 15. avgusta

Oglasna Tabla

IN MEMORIAM: Preminuo Rade Jovanović, direktor JKP „Vodovod Zlatibor“

Oglasna Tabla

Nove mere: Evo šta vas čeka na poslu od sutra

Oglasna Tabla

Čobanin koji čuva jedno od najvećih stada u Srbiji

Oglasna Tabla

“Sledeći put ću samo da ga ŠUTNEM!” Jasmina je našla novčanik na ulici, a kad je htela da ga vrati vlasniku usledio je šok!

Oglasna Tabla

Još danas upis u srednju školu, ove godine elektronski

Oglasna Tabla

Otkazani sabori trubača u Zlatiboru i Guči

Oglasna Tabla

Saopštenje Gro SNS Užice

Oglasna Tabla