OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Velika rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave na Đetinji

Tri i po decenije ovaj lokalitet je propadao i ležao zapušten u smeću, trnju i korovu, ali tvrđava će sada konačno vratiti svoj izgled s početka 18. veka.

Užička srednjovekovna tvrđava je simbol grada na Đetinji. Pored svoje dominantne pozicije u odnosu na samo Užice, ova tvrđava se provlači i kroz većinu heraldičkih i simboličkih elemenata ovog grada.

I pored toga poslednji konzervatorski i arheološki radovi na tvrđavi rađeni su daleke 1982. godine. Tri i po decenije ovaj lokalitet je propadao i ležao zapušten u smeću, trnju i korovu.

Stvari su počele da se menjaju u poslednjih nekoliko godina, kada se angažovanjem aktuelnog gradskog rukovodstva, uz veliku podršku Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava, kao i velikom energijom i doprinosom Nikole Selakovića, sve promenilo.

Do sada su završeni radovi na konzervaciji Gornjeg i Srednjeg grada, čime su se stvorili uslovi za njegovu rekonstrukciju. Sa obezbeđenih skoro 50 miliona dinara, Stari grad će povratiti stari sjaj. Po projektu arhitekte dr Emilije Nikolić, uz konsultantski nadzor dr Marka Popovića, počinju radovi na rekonstrukciji kule i citadele na najdomininantnijem Gornjem gradu. Ovom investicijom tvrđava će vratiti svoj izgled s početka 18. veka. Taj period je odabran pre svega zbog sačuvane dokumentacije u Bečkom ratnom arhivu, koje pružaju mogućnost da se verno rekonstruiše nekadašnji izgled tvrđave. Radovi bi trebalo da budu završeni do proleća naredne godine, kada će užički Stari grad postati dosta atraktivniji za turiste.

Nastavljaju se radovi na konzerviranju preostalog dela tvrđave (delovi Srednjeg i Donjeg grada) i ubrzano se radi na projektu rekonstrukcije najvećeg Srednjeg grada, kako bi se što više relevantnih sadržaja razvilo na samoj tvrđavi.

Neće proći još puno vremena kada ćete na samoj tvrđavi moći da kupujete kovačke i saračke proizvode, vidite multimedijalne prezentacije koje prikazuju njen nastanak i razvoj, ali možda i da popijete kafu u ambijentu kako se to radilo pre nekoliko vekova.

Sve su to planovi koji čekaju svoju realizaciju.

Izvor: alo.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jovana i Marko iz Užica venčali se kao nekada u narodnoj nošnji (FOTO)

Oglasna Tabla

Arilje-dve reke

Oglasna Tabla

Potvrđeno je 11 novih slučajeva pozitivnih na virus COVID-19 sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Učenici od 1. do 4. razreda u učionicama sa 15 đaka, stariji i u školi i onlajn

Oglasna Tabla

Registrovana prva vakcina protiv korona virusa

Oglasna Tabla

Kiflice sa sirom i kobasicama: Bude apetit i na pogled!

Oglasna Tabla

SB „Čigota“ izašla iz sistema kovid bolnice (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 11. avgust

Oglasna Tabla

Neću da mi kurve I kriminalci budu uzor deci! Potresne rečI Dragana Bjelogrlića odzvanjaju balkanom

Oglasna Tabla