3.4 C
Uzice
фебруар 19, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

VELIKA PROMOCIJA NAUKE U PRVOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Promovišući praktičnu primenu znanja stečenih u nastavi u četvrtak 20.04.2017. godine od 12 do 14 časova u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II u Užicu je organizovan  festival nauke. Punih šest meseci učenici i nastavnici su pripremali niz eksperimenata, aktivnosti i ogleda iz većeg broja naučnih disciplina. Pridružili su im  se i roditelji- predstavnici iz Medicinske škole, kao i genetičari i biohemičari iz Opšte bolnice u Užicu. Gosti su učešćem i izuzetno zanimljivim ogledima i simulacijama doprineli da  ovaj festival bude još zanimljiviji i uspešniji.

dav

Učesnici su angažovani na realizaciji raznovrsnih aktivnosti i sadržaja, i to iz sledećih predmeta:
Likovna kultura- izveden je likovni eksperiment sa akvarelom i solju, primenjena je reciklaža papira- izrada ukrasnih korpica i abažura od novina.
Geografija – predstavljena je maketa severnog zvezdanog neba na kojoj su posebno istaknuti zvezda Severnjača i sazvežđe Malog medveda, demonstriran je reljefni model Zemlje, formiranje peščanih dina i eolske erozije, objašnjena erupcija vulkana.

dav

Hemija- ogledi: izdvajanje bakra iz plavog kamena pomoću aluminijumske folije,  dokazivanje hidroksida fenolftaleinom, reakcija vodenog rastvora natrijum-hidroksida, šećera i kalijum permaganata, izdvajanje srebra iz srebro-nitrata pomoću bakarne žice, izdvajanje bakra iz plavog kamena pomoću gvozdenog eksera, reakcija vodonik-peroksida,hidrogen + kalijum-permaganat.
Biologija- ekipa genetičara iz Opšte bolnice  je izvela eksperiment sa izolovanjem  DNK i pipetiranjem dok je ekipa medicinske škole obučila učenike u sledećim aktivnostima: reanimacija na modelu, povijanje bebe, merenje krvnog pritiska  – nastavnici i učenici, posmatranje strukture ćelija pod mikroskopom, disekcija i posmatranje unutrašnjosti bubrega i srca, izolovanje hlorofila iz lista, analiza barske voda sa pijavicama i sočivicom, eksperiment koji pokazuje kako kvasac  duva balon, mikroskopiranje trajnih i nativnih preparata, reciklirani predmeti i ćelija (3D model), određivanje oštrine vida i raspoznavanje boja.

dav

Istorija- arheološka istraživanja uzorka zemlje sa lokaliteta iz starog, srednjeg i novog veka i analiza iskopanog materijala, prezentovanje saznanja o istoriji užičkog kraja u starom, srednjem i novom veku, izložba novca 4- 20 veka i kataloga novca iz tih perioda pronađenog u Srbiji, pregled novca uz pomoć lupe.
Fizika – model za naizmeničnu struju (koji je primenio Nikola Tesla), rad elektromotora i ventilatora, robotska ruka,  magnetizam –privlačenje i odbijanje, elektricitet-privlačenje i odbijanje, električno zvono, elektomagnet

dav

Tehničko- modeli  brusilice, ventilatora,  hidraulične građevinske mašine, strujna kola.
Informatika- programiranje i demonstracija rada robota-upravljanje robotom pomoću mobilnog telefona, interakcija dva robota
Odrasli su ispoljili veliko zadovoljstvo posmatrajući  sa koliko ozbiljnosti, želje i entuzijazma  učenici pristupaju upoznavanju tajni nauke. Pomoćnik direktora Slobodan Aleksić je izrazio nadu da će manifestacija kojoj smo prisustvovali prerasti u tradiciju.

dav

Piše: Nastavnik Goran Maksimović    

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pronađeno beživotno telo Milutina Milenkovića iz Luka

Oglasna Tabla

Naučnik tvrdi: Odlazak na posao pre 10 ujutro je vid „moderne torture“

Oglasna Tabla

Cvetna večera

Oglasna Tabla