27.4 C
Uzice
август 25, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

„Vaskrsni Srbijo“ pred bečkom publikom (VIDEO)

U novembru će se navršiti sto godina od završetka Prvog svetskog rata u kojem je Srbija izgubila trećinu stanovnika. Studenti i profesori Pedagoškog fakulteta u Užicu predstavom „Vaskrsni Srbijo“ već dve godine skreću pažnju domaće javnosti na ovu temu, a minulog vikenda i publici u Beču.

Nedaleko od centra austrijske prestonice stotinak studenata i profesora užičkog Pedagoškog fakulteta podsetilo je publiku iz dijaspore na stradanje srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, i uputilo poruku za budućnost.

Vaskrsni Srbijo u našem kontekstu čita se u nekom širem značenju“, objašnjava Danijela Vasilijević, autorka, scenarista i režiserka komada. „To znači da su naše bitke, koje nam predstoje, drugačije – to su bitke za potomstvo.“

Publika nije mogla da sakrije emocije pred sjajnim nastupom Užičana.

„Mogu da kažem da je mene impresionirao i kvalitet pevanja, horsko pevanje itd., pa i glumački deo“, rekao je Pero Janković, ambasador Republike Srbije u Beču.

Užičane su gostoprimstvom oduševili domaćini iz Zajednice srpskih klubova u Beču.

„Ono što će ostaviti utisak je sloga Srba ovde u Beču i kako su ovde povezani sa svojom maticom Srbijom“, kaže Marko Gluščević, student Pedagoškog fakulteta Užice. Njegova koleginica Miljana Krasojević dodaje da su imali dovoljno vremena i da vide znamenitosti Beča.

„Vaskrsni Srbijo“ upotpuniće bogat program aktivnosti Zajednice srpskih klubova, koji se trude da Austrijancima i svima koji žive u dijaspori pokažu kakav duh i kultura krase srpski narod.

„Poslednjih desetak godina nekako je broj ljudi, Austrijanaca, koji dolaze na naše folklorne večeri i koncerte sve veći i veći i to nas zaista raduje“, ističe Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču.

Ambasador Srbije u Beču predložiće da Užičani širom dijaspore održe čas istorije, ne samo u godini značajnog jubileja.

Izvor:rts.rs/Pripremio: Predrag Stojković/foto:print scr

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Hitna pomoć na 112: Jedan telefonski broj za celu Srbiju

Oglasna Tabla

Požar u Amazoniji se tiče svih nas

Oglasna Tabla

Srpski stvaraoci i Pulicerova nagrada

Oglasna Tabla