12.7 C
Uzice
фебруар 19, 2019
Užice Oglasna Tabla
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Vade šljunak i mute reku dok svet snima kućicu na Drini

Bajina Bašta – Pred Opštinskim većem u Bajinoj Bašti, koje danas zaseda, razmatraće se i inicijativa ovdašnjeg Zelenog saveta o zaštiti Drine na području ove opštine. Problem je eksploatacija peska i šljunka iz korita, ispuštanje otpadnih voda i odlaganje otpada u blizini reke. To je izraženo u području oko neobične kućice na steni usred Drine, koja je postala turistička atrakcija. Bajinobaštanski Zeleni savet postupio je po inicijativi ovdašnjeg udruženja za sportove u prirodi i njenu zaštitu „Green Bear” (Zeleni medved) i prosledio je opštinskom veću.

Uz predloge da se izmeste lokacije za eksploataciju peska i šljunka, ugrade mehanički prečistači na ispustima za komunalne otpadne vode, srede prilazi kućici na reci, te da pražnjenje kanti i kontejnera prati  turističke aktivnosti na Drini.

Pođimo zajedno u obilazak manastira Studenica i Žiča 25.marta

Miloje Jovanović, osnivač udruženja „Green Bear”, kaže za naš list da su ozbiljni razlozi motivisali njihovu inicijativu.

 – Uz naš zahtev stali su i Unija ribolovaca Srbije, Planinarski klub „Tara”, Sportsko-turistički centar „Bajina Bašta”, udružili smo snage da lepotu Drine sačuvamo – ističe Jovanović i opisuje stanje:

– Poslednjih godina se sve više vadi pesak i šljunak, posebno na delu obale kod poznate kućice na steni. Usred leta, kad je najviše turista a najniži vodostaj reke, mašine za eksploataciju stalno mute vodu Drine, koja tada tužno izgleda. U blizini je i baza „Puteva Užice” iz koje se prilikom pranja mašina otpadna voda ispušta u Drinu. Dešava se to i pored kućice na Drini za koju je svet saznao: njen prizor bio je pre neku godinu fotografija meseca na „Nacionalnoj geografiji”, o njoj kao svetskoj atrakciji pisao je i britanski „Dejli mejl”, prilog o kućici je u Kini prikazala kineska nacionalna televizija, najavili su iz nacionalne televizije Rusije da će na proleće doći… Veliki broj turista zastaje i snima kućicu, ali nam prizori uz nju ne služe na čast. A radovi na vađenju peska i šljunka ugrožavaju i mladicu, drinsku kraljicu riba, jer se ona mresti upravo na mestima eksploatacije.

Zbog svega toga seočekuju da opština nešto preduzme. – Krajnji cilj nam je da dođemo do Ministarstva vodoprivrede, koje izdaje dozvole za vađenje peska i šljunka. Da ministru predstavimo ovaj bajinobaštanski problem i potražimo rešenje. Ima onih što pesak i šljunak vade i u Okletcu, Ovčinji, Bačevcima, neko s dozvolom, neko bez – sumira Miloje Jovanović.

Opština Bajina Bašta objavila je na svom sajtu da u programu zaštite životne sredine ima planirana budžetska sredstva od oko 25 miliona dinara, namenjena za „obezbeđenje uslova za održivi razvoj lokalne zajednice odgovornim odnosom prema životnoj sredini”. S tim što dileme gde najviše uložiti ne bi smelo da bude, jer šta za ovaj kraj ima važnije nego da lepote reke Drine i planine Tare budu sačuvane i za buduće generacije.

Izvor:politika.rs/naslovna:wikimedia

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zlatibor na 41. sajmu turizma u Beogradu

Oglasna Tabla

Počeli geotehnički istražni radovi za potrebe izgradnje mosta na starom gradu

Oglasna Tabla

Šestoro životno ugroženo zbog gripa

Oglasna Tabla