Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SPORT PLUS - UŽICE UŽIČKE VESTI

Užički planinar uspešno savladao 134 km dugu stazu ultra ekstremnog maratona

Dejan Tomić član Planinarskog kluba Rujno iz Užica je, u okviru 42. Međunarodnog planinarskog maratona na Fruškoj Gori, uspešno prešao stazu ultra ekstremnog maratona dugu 134 km. Na ovom maratonu koji se tradicionalno održava na terenima Fruške Gore, ove godine 4. i 5. maja, učestvovalo je još troje Užičana: Jelena Čančarević, Slavica i Dragan Babić koji su prešli stazu srednji istočni maraton dužine 59, 271 km uz 2. 253m uspona .Iz Užica je, ali kao član Gorske službe spasavanja išao i Jovan Babić. Tomić je stazu prešao u predviđenom roku za nešto duže od 33 sata. Velika visinska razlika ,šest kilometara spusta i uspona, uz kišu, sneg i blato koji su dodatno otežali i onako tešku stazu bili su više od izazova za ekstemne maratonce koji su imali pravi test izdržljivosti i pored vanredno dobre psihofizičke pripreme kako se to od njih zahteva.

Podsećanja radi, Tomić je ovu stazu uspešno prešao i 2017. godine, dok je 2016. odustao zbog povrede, a prošle godine se, zbog objektivnih razloga, nije prijavio za učešće.

Ultra ekstremni maraton  je imao 24 kontrolne tačke, 4 vanredne kontrole, oko 13 okrepnih stanica i oko 8 punktova za medicinsku pomoć. Trajao je dva dana i jednu noć a takmičare je staza vodila preko najlepših predela i znamenitosti Fruške Gore: od Popovice, preko Stražilova, Manastira Grgeteg i Hopovo, Etno naselja Vrdnik, Manastira Jazak, Papratski Do, Šuljamska Glavica, Crveni Čot, Manastir Beočin, Brankovac, Vrata Raja, Zmajevac, Izvor Zvečan. Bodovanje na ovom maratonu na osnovu sertifikata Svetske organizacije maratona u planini „ITRA“ iz Lozane, priznaje se za kvalifikacije za nezvanično svetsko prvenstvo na stazi oko Mon Blana za koje je potrebno 16 UTMB poena.

 

Na ovogodišnjem Fruškogorskom  maratonu je učestvovalo oko 10 000 učesnika iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine,Crne Gore i drugih zemalja, a na raspolaganju je bilo 19 staza.Organizator ovog popularnog takmičenja planinara, ljubitelja prirode i ekstremnog sporta koji su mogli da odaberu jednu od ponuđenih staza bio je Planinarsko sportsko društvo Železničar iz Novog Sada.

Fruškogorski maraton ima izuzetno dugu tradiciju koja datira 27. i 28. maja 1978.godine kada je održan prvi maraton na stazi dugoj 86 kilometara, dok je najveći broj prijavljenih bio 2013. godine. Tada se za 17 staza prijavilo 18.727 učesnika, od trke je  odustalo njih 1.892 a na cilj je stiglo 16.835 planinara. Jedan je od najstarijih maratona ovog tipa u Evropi.

Izvor:pasaz.rs/M. Nikolić/ Foto: Dejan Tomić, privatna arhiva

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Još 2 nova slučaja infekcije COVID-19 u Zlatiborskom okrugu, ukupno 21

Oglasna Tabla

Ušli smo u srpski gradić gde niko nije oboleo od korone. Jasno je zašto nisu izgubili ni život dosad

Oglasna Tabla

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.624 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Oglasna Tabla

Čajetinci uputili pomoć Vlasenici u RS

Oglasna Tabla

Blizancima dali imena Kovid i Korona

Oglasna Tabla

Stariji sugrađani obavili kupovinu, od 13 časova zabrana kretanja do ponedeljka ujutru

Oglasna Tabla

12 jela koje ste obožavali a možda ih ponovo zavolite

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza: Evo kakav će biti vikend!

Oglasna Tabla

Još četiri nova slučaja infekcije u Zlatiborskom okrugu, ukupno 19 obolelih

Oglasna Tabla