11.7 C
Uzice
фебруар 19, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užička forenzička laboratorija jedna od najsavremenijih

Nacionalni kriminalističko-tehnički centar u Užicu jedan je od četiri takva centra u Srbiji. Za pet godina, u njemu je urađeno 4.300 veštačenja na zahtev suda ili policijskih uprava u Užicu, Prijepolju, Valjevu, Čačku, Kraljevu i Novom Pazaru.

Naizgled originalan rukopis, cifra, fotografija, pečat, pisani ili štampani dokument, uz savremeni uređaj, umeće grafologa i u svetu priznatu metodu, ovde identifikuju skriptora, potvrđuju ili osporavaju originalnost dokumenta.

„To su razni ugovori, priznanice, oproštajna pisma, preteća pisma“, navodi Gorica Radović, dipl. inž. tehnologije, veštačenje dokumenata i rukopisa. „Danas se sve falsifikuje, od ugovora ili menice vrednosti po nekoliko miliona evra do karte za prevoz“, rekla je Radovićeva. 

I u ovoj, jednoj od najsavremenijih laboratorija za fizičko-hemijsko izazivanje otisaka prstiju na predmetima koje dostavljaju krimi-tehničari sa lica mesta, stiže se do izvršilaca krivičnih dela.

„Nedavno smo imali slučaj gde nam je dostavljeno oružje i na njemu smo izazvali otiske prstiju i pregledom kroz našu bazu, utvrdili smo i pronašli izvršioca“, objašnjava Željko Jovanović, rukovodilac grupe za trasološka i balistička veštačenja.

„Naravno, nije sve isto kao u televizijskim serijama. Treba malo više vremena, umeća, znanja“, ističe Jovanović. 

Od ukupnog broja veštačenja, kojih je od početka godine do sada bilo gotovo tri stotine, najviše je onih iz oblasti fizičko-hemijskog ispitivanja, najrazličitijih vrsta materijala, u za to akreditovanoj i sertifikovanoj laboratoriji.

Prema rečima Dragane Dogandžić, šefice Odseka za KTC u Užicu, najčešće se radi na ispitivanju droga i proveri da li u dostavljenom materijalu ima psihoaktivnih supstanci.

„Usaglašenost rada sa zahtevima standarda, omogućava nam da možemo da sarađujemo sa laboratorijama forenzičkim u Evropi i u svetu“, navela je Dogandžićeva.

Rezultati i veštačenja do kojih, korak po korak, stižu užički visokoobrazovani forenzičari validni su i koriste se u domaćim i međunarodnim procesima i sudovima.

Izvor:rts.rs/Pripremili: Nadežda Gavrilović i Duško Perić/foto:printscr

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zlatibor na 41. sajmu turizma u Beogradu

Oglasna Tabla

Počeli geotehnički istražni radovi za potrebe izgradnje mosta na starom gradu

Oglasna Tabla

Šestoro životno ugroženo zbog gripa

Oglasna Tabla