Home / FOTO RAZGLEDNICA / UŽIČANKA PONOS VOJSKE SRBIJE

UŽIČANKA PONOS VOJSKE SRBIJE

Aleksandra Đajić diplomirala je na Mediciskom fakultetu Vojnomedicinske akademije kao treća u rangu, sa prosečnom ocenom 9,92. Nedavno je promovisana u oficira vojske Srbije. Ističe da je čast, ali i velika odgovornost služiti svojoj zemlji. Aleksandra će uskoro položiti državni ispit, a nakon toga planira da upiše doktorske studije.

Upisati Vojnu akademiju nije ni malo lako. Završiti je svakako još teže. Ovde opstaju i istrajavaju samo najuporniji i najizdržljiviji. Jedna od njih je i užičanka Aleksandra Đajić, koja je nedavno diplomirala na Medicinksom fakuktetu Vojnomedicinske akademije, sa prosečnom ocenom 9,92. Ona kaže da pri izboru fakulteta, ni jednog trenutka nije imala dilemu.

Uslovi studiranja zaista su izuzetni. Grupe nisu velike- oko 25 studenata po godini, što profesorima daje mogućnost da se svakom od nas posvete detaljno. Takođe, imali smo i mentore koji su pratili naš rad, i usmeravali nas tokom školovanja. Na fakultetu su dostupne različite sekcije, kao i mnoge druge prednosti i pogodnosti. Ne treba zaboraviti da je nakon završetka studija posao obezbeđen, što je danas gotovo nemoguće. Takođe, za mene je bila čast da studiram u ustanovi koja je simbol vrhunskog zdravstva u našoj zemlji”, kaže Aleksandra.

Prijemni ispit podrazumeva polaganje testova iz hemije, biologije i fizičke spremnosti. Takođe, pre upisa, neophodno je proći i zdravstveni i psihološki test.

“Nakon jednomesečne vojne obuke na početku studiranja, tokom prve četiri godine živeli smo na Vojnoj akademiji. Tada je dan počinjao buđenjem u  6 sati, nakon čega je sledilo jutarnje trčanje, doručak i pozdravljanje zastave. Predavanja i vežbe bili su u prostorijama VMA. Popodne je, osim obaveznih časova učenja, uglavnom bilo slobodno, i mogli smo da ga organizujemo kako želimo. Poslednje dve godine studiranja bili smo u internatskom smeštaju na Vojnomedicinskoj akademiji, i tada smo zaista imali mogućnosti koje se retko pružaju ostalim studentima medicine. Mogli smo u svakom trenutku da prisustvujemo i učestvujemo u radu na različitim klinikama, kabinetima, institutima i u operacionim salama.”

Aleksandra istče da se kao devojka u vojsci oseća lepo i ponosno, kao i da između nje i  njenih muških kolega, nema razlike u obavljanju aktivnosti. Na disciplinu je se lako navikla, jer joj je, kako kaže, čast i zadovoljstvo da služi i predstavlja svoju zemlju. Nakon obaveznog staža i polaganja državnog ispita, namerava da upiše doktorske studije, a nada se i da će uskoro dobiti i specijalizaciju na Vojnomedicinskoj akademiji.

Piše:Dunja Starčević
Užice – Oglasna Tabla

 

Podeli članak

Komentari

www.rceurope.rs