27.2 C
Uzice
јун 27, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

UPOZORENJE PRED 1. MAJ: PAZITE GDE PALITE VATRU

CECA
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apeluje na građane da ne vrše nekontrolisano paljenje vatre pri izvođenju poljoprivrednih radova i na predstojećim izletima u okviru prvomajskih praznika. Prvi maj nije jedini dan u godini kada nam priroda pruža ambijent za uživanje i odmor, ali prizor koji zateknemo već sutradan pokazuje ljudsku surovost prema njoj.

Pored bacanja otpadaka u prirodi, veliku opasnost za sve nas predstavljaju šumski požari. Statistički pokazatelji kažu da je razlog izbijanja požara u više od 95 % slučajeva ljudski faktor. Zbog toga izletnicima skrećemo pažnju da ne pale vatru na otvorenom prostoru, ukoliko mesto nije za to predviđeno, vidno obeleženo i obezbeđeno. Ako do požara ipak dođe, odmah treba reagovati upućivanjem poziva vatrogasnoj službi i uključiti se u akciju gašenja požara.

Godišnje se nanose neprocenjive štete šumskom fondu pa je tako u proteklih deset godina u AP Vojvodini u požarima stradalo preko 1.000 hektara šuma i obraslog šumskog zemljišta.

Svi treba da imamo moralnu obavezu kada je u pitanju čuvanje prirode, zato još jednom skrećemo pažnju građanima da gase vatru i žar ispod roštilja i da ne ostavljaju otpad za sobom.

Izvor:zivetisaprirodom.rs

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užički osnovci oduševljeni boravkom u Sočiju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Милош Чолић – „Данас нема одговорности за изговорену реч“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Raspored nastupa na šestom HILLS UP muzičkom festivalu

Oglasna Tabla